Costa Smeralda

2014

Olbia

Om 3 uur reden we de boot op en half 11 's avonds kwamen we aan in Golfo Aranci. Meteen naar een parkeerterrein vlakbij gereden voor overnachtingsplek N 40.99849 E 9.62445. Vanmorgen was het stralend mooi weer, eerst maar even naar Olbia voor brood en een simkaartje. Het verkeer rond Olbia viel reuze mee maar de bewegwijzering in 2 woorden, dramatisch chaotisch. Dit stond zelfs in het ANWB boek vermeld als een beetje onoverzichtelijk.In het centrum bij de haven is een groot parkeerterrein waar je zo de binnenstad in loopt. In de hoofdstraat koop ik bij WIND een simkaartje voor mijn Ipad, daarna gaan we richting noorden naar de Costa Smeralda.

 

 

 

 

 

Porto Cervo is de bekendste en duurste badplaats hier. In 1962 investeerde prins AgaKhan IV hier aan deze mooie kust met nog een aantal investeerders een miljard dollar om hier een luxe speelplaats voor de elite te maken. Luxe hotels, jachthavens maar architectonisch ziet het er mooi en kleinschalig uit. Nu is er nog niks te beleven maar wel aardig om het even te bekijken.

Porto Cervo, nu nog uitgestorven.

Stukje westelijker kom je bij Palau, hier vlakbij heb je Capo d'Orso, met uitzicht op de eilanden groep Maddalena. De kaap is genoemd naar de zg beer die boven op een rots staat. Een uitgesleten granietrots die van een bepaalde afstand op een beer lijkt. Vanaf de P is het 10 minuten de berg op klimmen en dan sta je bij en onder de "beer" en heb je een mooi uitzicht. Toegang kost € 2 pp en de parkeerplaats € 2. Denk niet je stoelen even buiten te zetten om een kopje koffie te drinken, niet toegestaan!

Sta Teresa Gallura

Van Palau verder naar Sta Teresa Gallura, hier vandaan vertrekt de veerboot naar Corsica dat slechts 12 km noordelijker ligt. Hier is wel al wat reuring en lopen diverse toeristen. Maar echt campervriendelijk is dit stukje kust niet. We overnachten op de parkeerplaats bij het busstation N 41.23761 E 9.18875 We staan gelukkig op het gedeelte waar de bussen keren want de volgende dag(donderdag) is het markt,een gezellige markt om overheen te lopen. Echt voor de plaatselijke bevolking met veel kaas, pecorino's en het platte Sardijnse herdersbrood, pane carasau. Straks in het hoogseizoen is het vreselijk druk aan dit stukje kust vandaar dat wij eerst linksom gereden zijn.

Spiagga Rena Majori even ten zuiden van St.Teresa.

Na Sta Teresa komt een mooi stuk kust, hier wordt het wat interessanter voor de camperaars en voor de surfers. Het is prachtig wat er allemaal in bloei staat,venkel, brem, jasmijn, ijsbloemen, zelfs de mimosa is nog niet overal uitgebloeid. De bermen staan ook vol met bloemen. Er gaan diverse weggetjes naar de kust, naar prachtige baaien. Af en toe bij plaatsjes kom je toch de verbodsborden voor campers tegen. Rond de middag rijden we naar de kust naar Costa Paradiso, het klinkt goed! Het blijkt een groot vakantiedorp te zijn met een slagboom en een wacht. Maar we mogen door want er is beneden een parkeerplek voor campers(niet meteen aan het strand),waar je tot 21.00 mag staan. De kust is hier heel erg mooi, het park heeft prachtige bloemen. We lopen wat rond en na de lunch gaan we weer verder. Vlak bij Isola Rossa vinden we een overnachtings plek op een P bij zee, spiagga La Marinedda N 41.01476 E 8.88967 Er staat wel een verbordsbord maar we gokken het er maar op. We staan er helemaal alleen, we hebben een rustige en donkere nacht.