Alghero

2014

Porto Torres

's Morgens vroeg eerst boodschappen bij de Lidl gedaan, de camper bij de haven geparkeerd en Porto Torres ingelopen naar de San Gavinobasiliek. Ook de oude Ponte Romano met zijn 7 bogen hadden we snel gezien. Een en ander vonden we niet echt de moeite waard dus maar verder naar het noorden naar Stintino.

Stintino

Dit is een oud vissersplaatsje dat vroeger van de tonijnvangst leefde. Dat is nu nog te zien door de vele foto's van vissers die op de huizen te zien zijn. Een groot gedeelte van de bevolking is oorspronkelijk afkomstig van het eiland Asinara. Zij werden ooit allemaal gedeporteerd omdat hier een zwaar bewaakte gevangenis kwam? Nu is het een natuurgebied waar excursies naar toe gaan inclusief bezoek aan de gevangenis. Boven Stintino is een mooi strand La Pelosa hier vind je allemaal vakantiehuizen. Het is prachtig om te zien, het is mooi weer maar er staat een harde wind. We gaan dus weer terug en gaan nu naar de westkust.

Stintino, leefde vroeger van de tonijnvangst.

Grotta di Nettuno

We rijden naar Porto Ferro, dit is geen haven alleen maar strand, we vinden het geen overnachtingsplek en rijden verder naar de Neptunisgrot,Grotta di Nettuno bij Capo Caccia. Als we boven bij de lange trap naar beneden staan(656 treden) staat er aan dat de grot ivm de ruwe zee gesloten is. Daarna naar de opstapplaats voor de bootjes gereden vlak bij Tramariglio, geen boot te zien. Ik heb even geïnformeerd in de kleine bar of ze morgen soms varen maar dat kon de man nog niet zeggen. Het is een mooi klein baaitje, we hebben een prachtig uitzicht en blijven hier vannacht staan N 40.57613 E 8.15969. Voor Tramariglio is een kleine parkeerplaats waar je ook zou kunnen overnachten om de volgende morgen vroeg bij de grot te zijn N 40.59666 E 8.17852. Dit ivm de weinige parkeergelegenheid bij de grot. De camper stond de hele nacht te schudden door de harde wind, maar toch hebben we goed geslapen. 's Morgens meteen naar de ingang gereden die toen om 10 uur open ging voor de 1ste rondleiding( € 13 pp). Beneden bij de ingang aangekomen moesten we even wachten want af en toe sloeg de zee nog over de toegang heen, spectaculair om te zien. De grot is sinds 1954 via de trap toegankelijk en sinds 25 jaar met een keurige gemetselde zijkant. De grot is niet koud want het is er niet vochtig, de stalagmieten " groeien" dus ook niet meer. De toegang is bijzonder, zeker met de ruwe zee maar verder is het net als zoveel grotten, alleen deze is niet koud en dan de flinke klim weer omhoog met mooi uitzicht.

De lange trap naar beneden naar de Grotta di Nettuno.

Alghero

Bij Alghero zijn we naar camping Village Laguna Blu gegaan. Met de fiets naar de stad is slechts 3 km en dan ook nog vlak, een makkie dus deze keer. Woensdagmorgen is er markt in Alghero dus eerst even wat fruit gekocht op de markt. Alghero wordt ook wel klein Barcelona genoemd, eeuwen lang hebben Catalanen hier gewoond en je hoort nu nog het Catalaans(Spaans) spreken in de stad. Het heeft een leuke oude binnenstad met vestingmuur waarover je kunt wandelen en ook fietsen. Hier wordt ook weer veel gefietst. We hebben hier op de muur bij een restaurant paella gegeten echt Spaans dus. Er zijn diverse bastions en torens en op de muur zie je ook nog grote katapulten staan waarmee men de vijand met stenen kon bekogelen. Tussen 1 en 4 uur zijn de winkels gesloten behalve de ijssalons en de sieraden winkels. Alghero is bekend om zijn koraal dat hier vroeger bewerkt werd. Nu importeert men het uit het Azië, onbegrijpelijk zoveel als het hier aangeboden wordt. Voor Nederland en België verboden te importeren maar blijkbaar wordt het nog door veel mensen gekocht. Morgen maar weer een stukje zuidelijker langs de westkust.

Alghero.
De brede stadsmuur langs het water .
Het oude centrum van Alghero.
Grote katapult als verdedigingswapen op de stadsmuur.
bwd  Set 1/2  fwd