Su Nuraxi

2014

Maandagmorgen prachtig weer, maar verder liep het allemaal anders als we gepland hadden. De hele dag naar van alles "op zoek" geweest. Eerst boodschappen want de koelkast was aardig leeg. Toen dat gelukt was op naar de camping in Arborea, van alle gemakken voorzien, mooi zwembad, wifi en wasmachine. Ik wilde 2 wassen draaien. De wasmachine was rotta en zou woensdag gerepareerd worden, ja ja. De camping ligt ook nog eens in een uithoek ver van alles verwijderd. Meteen de camping weer af en toen maar bij een verlaten lido, bed toch verschoond en na een broodje gegeten te hebben verder. Op zoek naar water want dat raakte ook op, we willen ook tanken, we rijden de tank nooit verder dan half leeg. En ook nog even op zoek naar een pinautomaat. De pompen waren de meeste met zelfbediening maar we wilden ook water vragen. Toen toch maar ergens getankt via biljetten invoeren, de bancomaat werkt vaak niet, of we begrijpen het niet. Ik had al in het ACSI boek gezien dat verder langs de hele westkust geen camping is, helaas. De kleinere campings die er zijn, zijn nog niet open.

Even het bed verschonen langs de boulevard, bij gebrek aan een camping.

In Marribiu zou volgens het ACSI boek een service punt zijn. Niet gevonden, ja een afgesloten kraan. Er liep een politieagente die maar even om raad gevraagd. Er was een fontanella(openbare kraan) maar men was in het dorp van alles aan het opbouwen voor een feest.Ivm de festiviteiten werd alles afgesloten. Na water getankt te hebben in het volgende dorp S.Nicolo d'Arcidano opzoek naar een pinautomaat. Ja er was er een ergens opzij van een gebouw, je moet het maar weten. In het park vlak bij de CP is ook water. Om 4 uur 's middags zijn we weer van alles voorzien, geld, diesel en water.

Su Nuraxi

We zijn niet ver van Su Nuraxi(39km) dus we besluiten daar nog maar naar toe te gaan. Su Nuraxi is het grootste en bekendste nuraghenbastion van Sardinië. Dit bouwwerk stamt ook uit de bronstijd en bestond uit een grote hoofdtoren die meestal bij een waterbron gebouwd werd. Dit oudste gedeelte is dus van 1500 v.C. Er omheen werden 4 torens gebouwd en later daar om heen nog eens 7 buitentorens. Daar buiten kwamen later nog eens 200 (stenen)hutten. Een heel dorp dus. Je moet het bezoeken met een gids want je gaat een oude smalle stenen trap op en af, door een smalle gang/opening om boven in de oudste binnentoren te komen en als de ene groep eruit is dan kan de volgende pas weer naar binnen. We konden mee met de rondleiding van half 6 (€ 6,50 pp 65+). Gelukkig bestond onze groep maar uit 6 personen dus dat viel weer mee. Maar voorlopig even de laatste nuraghe, we vonden toch de eerste Santu Antine het mooist. Na de rondleiding hebben we in het dorp Tuili een plekje gezocht precies tegenover het betaalde servicepunt, hier kun je gratis staan buiten de poort N 39.71093 E 8.96157. Het was me het dagje wel, soms zit het mee en soms een "beetje" tegen. De volgende morgen vlakbij in de supermarkt langs de doorgaande weg vers brood gekocht.

De bekendste nuraghe, Su Nuraxi, maar wij vonden het niet de mooiste!