Bosa

2014

Bosa

De mooie kustroute van Alghero naar Bosa was een stuk ten zuiden van Alghero al afgesloten en we moesten een behoorlijke omweg maken door de bergen over Villanova en Montresta. Ook dit was een mooie route toen we vlak bij Bosa waren en naar beneden reden was het prachtig zo veel gele brem struiken er in bloei stonden.

 

 

 

 

 

Bosa ligt een klein stukje landinwaarts aan de rivier de Temo. De enigste rivier in Sardinië die een stuk bevaarbaar is. Het ligt erg mooi en is heel erg kleurig. Hier zie je dat de huizen opgeknapt worden in tegenstelling tot in Alghero waar het allemaal wat verwaarloost uitziet. Het is vandaag 1 mei, een feestdag hier en dat konden we merken. Toen we de stad in reden was het heel erg druk. Gelukkig konden we op de CP aan de rivier bij de loopbrug gemakkelijk parkeren waar we ook overnachten N 40.29484 E 8.49918.

Bosa aan de rivier de Temo.

Na de middag viel het even stil, etenstijd. Dat was te zien, overal werd door mensen eten uitgedeeld. Groepen kinderen, padvinders zaten in de hoofdstraat ook allemaal te eten. Overal tafels met stalletjes van verenigingen.Ook wij kregen natuurlijk wat aangeboden.Volgens mij was het malloreddus, de specialiteit van Sardinië, een soort geribbelde schelppasta van tarwegries. De oude binnenstad is prachtig en nu met de festiviteiten had het wel een heel aparte sfeer. Wij dachten slim te zijn en deze keer eens met het toeristentreintje te gaan!!! We hadden nl geïnformeerd of die ook naar het kasteel boven ging. En ja hoor dat ging hij zei de man. Ja tot halverwege de berg en toen kwam het verhaal over het kasteel, alles in het Italiaans. Verder buiten de stad nog naar een kerk geweest. Geen aanrader voor € 5. 's Avonds na het eten maar omhoog gelopen, natuurlijk was het toen al gesloten. Maar we hadden toch een mooi uitzicht al was het niet van het hoogste punt. Terug naar beneden zijn we door de oude wijk bij het kasteel gelopen, een aanrader, en zelfs hier boven op de berg waren de huizen heel erg kleurig geschilderd en zag het er allemaal redelijk onderhouden uit. Toch nog een leuke wandeling.

De oude wijk boven bij het kasteel, leuke wandeling naar beneden naar het centrum.

De volgende dag met wat regen uit Bosa vertrokken zoals al voorspeld was. We zijn weer een stukje landinwaarts gegaan naar Tinnura. Ik heb diverse boekjes maar in geen een boekje stond dat hier mooie murales waren. Dit had ik weer uit een verslag van iemand van het internet. Er is een website muralesinsardegna.net waar je ze allemaal bij elkaar ziet. De murales/muurschilderingen kunnen het dagelijks leven uitbeelden maar zijn soms ook een politieke boodschap. Ze zijn in diverse dorpen sinds 1975 te zien. Gelukkig toen we in Tinnura waren was het een half uurtje droog op het moment dat we door het dorp liepen. Mooi om te zien vonden we, de meesten vind je in de doorgaande hoofdstraat. Daarna zijn we door de bergen naar Santu Lussurgiu gegaan, een vulkaankrater dorp. Jammer dat het weer en dus het uitzicht slecht was, de bergen zijn hier tot 1050 m hoog. Het was een prachtige route, heel veel bloeiende bloemen. Veel gele bloemen(oa koolzaad) met paarse en blauwe(borage?)bloemen. En natuurlijk weer de brem en de hoge gele venkelstruiken. De natuur is op het ogenblik wel op zijn mooist. In Santu Lussurgia hebben we een wandeling gemaakt, inmiddels was het gelukkig weer even droog. De camper geparkeerd tussen de kerk en supermarkt.Ik had gelezen dat dit een middeleeuws aandoend plaatsje is dat tegen de berghelling van een oude kraterwand gelegen is. Veel smalle straatjes met kleurige huisjes. Ook hier weer veel huisjes netjes opgeknapt. Er reden door de smalle straatjes met keien nog diverse auto's en heel veel huizen hadden een garage bij het huis. We vonden het een leuke wandeling.

De hoofdstraat van Tinnura met prachtige muurschilderingen.