De Harz

2014

We zijn in één lange file Zwitserland door gereden. Plan is om naar de Harz te gaan om kennissen te bezoeken, wat in februari na onze wintersport reis niet door ging omdat ik ziek werd. Hier voor rijd je een andere route dan door de Gotthardtunnel nl de San Bernardino tunnel. Weer eens wat anders dan de route Basel, Karlsruhe, Frankfurt. De San Bernardino is een prachtige bergroute, maar druk dat het was. Werkelijk in file de berg op, in file door de tunnel van ruim 6 km, en in file de berg weer af.

 

 

 

 

 

Extra tijd om van het uitzicht te genieten! De route is behoorlijk steil, 3 stakende auto's gezien die weg gesleept werden. Toen we weer afdaalden, een ongeluk waar door er een weg afgezet was. Om 8 uur waren we in Vaduz/Lichtenstein en hebben op de CP(met voorzieningen) overnacht N 47.13820 E 9.51102(bij het stadion). €4 Betalen met Zwiterse franken of eurobiljetten, bij ons ging een en ander niet helemaal goed, het apparaat pakte de eurobiljetten niet maar na op een knop gedrukt te hebben, hoorden we een vriendelijke meneer dat het geen probleem was en die heeft de slagboom voor ons geopend.

 

 

 

 

 

Vandaar langs de Bodensee, door Bregenz via de A7 richting Harz. Heen waren we door Zwitserland gegaan en we wilden geen Oostenrijk vignet kopen, op deze manier heb je dat niet nodig. TIP: Onder Würzburg kom je via de A7 vlak langs Rothenburg ob der Tauber. Wij hadden hier op de heen reis van onze skivakantie Oostenrijk/Italië op de CP overnacht. Echt een plaats die de moeite waard is om te bezoeken.Zie het Oostenrijk/Italië verslag.

Werningerode

In Werningerode zijn we naar de CP am Katzenteich gegaan N 51.83892 E 10.78150 Omdat de voorzieningen niet meer werkten stond de slagboom omhoog en was het gratis. Ik trof er zelfs een open netwerk! Werningerode kennen we ook van een eerder bezoek, nog van voor de "Wende" toen het nog DDR was. Vanaf de CP in Wernigerode is het maar een klein stukje lopen naar de mooie Altstadt. Eerst kom je dan langs het station waar ook de Harz stoomtrein(smalspoor) vertrekt. We troffen het om er juist een te zien vertrekken. We maken een wandeling door de oude binnenstad en in de loop van de middag gaan we weer terug naar de CP. We hebben afgesproken om 6 uur in Elbingerode te zijn waar onze kennissen wonen, die we ruim 25 jaar niet gezien hebben. Heel erg leuk om hun na zoveel jaar weer terug te zien, het contact verliep per post of telefoon. We kunnen vlakbij hun huis op de weide overnachten. We kwamen totaal onverwacht voor hun aan en zij hadden dus de volgende dag verplichtingen van werk en afspraken.

Bij Wernigerode kun je nog diverse oude stoomtreinen zien rijden.

Quedlinburg

Dus de volgende morgen gaan we na het ontbijt al vroeg naar Quedlinburg ook een stad met een oud historisch centrum. We lopen eerst omhoog naar de Schlossburcht en maken dan een wandeling door de stad. Dit centrum is meer een wirwar van oude straatjes. Mooie oude gebouwen, we zagen er een van 1614 prachtig onderhouden maar er staan toch ook wel verwaarloosde panden tussen. Toch vinden we Quedlinburg mooier dan Wernigerode, het doet iets authentieker aan.

De Schlossburcht in Quedlinburg.

In de loop van de middag gaan we weer richting westen. We overnachten in Beverungen op de gratis CP aan de Weser N 51.66208 E 9.37722. De volgende dag waren we in de loop van de middag weer thuis, totaal hebben we 5474 km gereden en zijn we 50 dagen weg geweest. Het was weer een mooie reis.