Lucca 2014

2014

De eerste dag hebben we overnacht in Ettenheim op een CP bij een camper-caravanbedrijf. Gratis plekken met stroomaansluitingen. N 48.27608 E 7.78236 Vrijdagavond waren we om even over 6 uur op de camper/camping Il Serchio in Lucca. Een half uur later waren alle 60 plaatsen bezet, we waren dus net op tijd. Het had die dag niet meegezeten veel oponthoud bij de Gotthardtunnel en bij Piacenza in Noord Italië. Omdat het paas weekend er aan kwam was de CP helemaal vol. De CP ligt op loopafstand van het oude centrum, we zijn hier al eens geweest in 2007 tijdens onze rondreis langs de Italiaanse kust. Maar we vonden het zo´n leuke plaats, zeker dus iets om nog eens te bezoeken. Je kunt hier heel fijn fietsen, over de stadsmuur, maar ook in de oude binnenstad die" autoluw" is.

Lucca is ooit door de Etrusken gesticht 180 v.Chr. Het is altijd, ook nu nog, een rijke stad geweest. De 4 km lange stadsmuur , Le Mura, met de 6 toegangspoorten heeft nooit echt als verdedigings muur gewerkt. In 1805 veroverde Napoleon de stad en liet de stad door zijn zuster Elisa Bonaparte besturen. Toen de rivier de Serchio in 1812 buiten haar oevers trad sloot men de poorten en zo werd de stad voor een overstroming behoed. Elisa Bonaparte kon op dat moment de stad niet in en moest over de muur de stad in worden gehesen.

 

 

 

 

 

Jammer dat het de eerste dag regende maar om 3 uur werd het droog en toen zijn we naar het oude centrum gelopen. Eerst komen we bij de San Michele in Foro, een Romaanse kerk met een mooie voorgevel met prachtig gevormde pilaren van gekleurd marmer. De voorgevel van de kerk had zoveel gekost, dat het geld toen al op was en bleef er niet veel meer over voor de rest van de kerk,die toen op een eenvoudige manier afgebouwd is. Daarna natuurlijk naar het beroemde ovale piazza dell Amfiteatro, ooit stond hier een Romeins Amfitheater en liepen hier de dieren en de gladiatoren. Nadat het gesloopt was heeft men op de fundamenten de huizen gebouwd.

De San Martino kathedraal met de ongelijke bogen.
De brede stadsmuur, heerlijk om te wandelen en fietsen .
Palazzo Pfanner.
Geboortehuis van Puccini met ervoor het standbeeld van de componist.
bwd  Set 1/2  fwd

1e Paasdag was gelukkig een stralende dag, nu met de fiets naar de stad. Lucca is een echte fietsstad, op diverse plekken kun je fietsen huren. Eerst een stuk over de stadswallen gefietst en naar de Cathedraal San Martino, de kerk die niet helemaal afgebouwd is. Hier is ooit een meetfout gemaakt, de 3 bogen aan de ingang zijn niet symetrisch, bij de 3 boog tegen de klokketoren kwam men tot de ontdekking dat een en ander niet klopte waardoor deze kleiner uitgevallen is. Foutje dus! Dit las ik ergens op internet maar wordt niet in de boekjes genoemd! Bij ons vorige bezoek aan Lucca zijn we al op de Torre Guinigi geweest. De toren met bovenop een klein tuintje met steeneiken. Deze keer dus maar naar boven op de Torre dell Orologio. Lucca had ooit ook heel veel hoge torens(status!) van diverse rijke families. Deze toren was door de stad opgekocht om er een klokkentoren met uurwerk van te maken zodat de bewoners van de stad konden zien hoe laat het was. 's Avonds na het eten nog even een heel rondje over de muur gefietst, het is heel druk tijdens de passeggiata/avondwandeling. Het blijft een leuk rondje.

 

 

 

 

 

Vandaag weer op de fiets naar de stad, nu naar het Palazzo Pfanner. Vorige keer hebben we dit niet bezocht maar alleen van af de stadswal kunnen zien. De tuin en de 1e verdieping zijn te bezichtigen. De kamers zijn summier ingericht en er staan diverse medische instrumenten tentoongesteld. Pietro Pfanner was arts en onderzoeker. Wel de moeite waard om te bezichtigen vonden we. In de loop van de middag begon het weer een klein beetje te regenen. Jammer, het weer zit in Lucca niet mee, afgezien dan van een prachtige 1ste Paasdag,het is een prettige relaxte stad, met heel veel leuke plekjes en terrasjes. Morgen vertrekken we naar Livorno voor de boot naar Sardinië. De boot vertrekt om half 4 en het is maar een klein uurtje rijden van Lucca naar Livorno, geen gehaast dus, we hebben alle tijd.