Orgosolo

2014

Sarda Oriëntal

Het was vanmorgen toen we uit Santa Maria Navarrese vertrokken nog niet echt mooi weer maar het knapte duidelijk op. De weg stijgt meteen flink en na Baunei komt het mooiste gedeelte van de SS125 de Sarda Oriëntaal. Het is een route die ook door veel motorrijders wordt gereden en wielrenners. De route klimt tot boven de 1000 m en heeft prachtige vergezichten. Het was de dag wachten op wat beter weer wel waard. We maken verschillende stops, voor oa de wilde varkens. We hebben er een gezien met 2 kleintjes, je ziet paarden, koeien, schapen en dus de wilde varkens. We dalen een stukje de berg af en lopen naar een bron, en we beklimmen een kleine top voor een mooi uitzicht.

Varken met 2 kleine biggetjes langs de Sarda Oriëntal route.

Urzulei

Maken nog een kleine rit van de route af naar Urzulei, bekend van de zwart/witte murales. De weg gaat langs het Sopramonte gebergte, heel erg mooi allemaal en toch nog een rustige route.

 

 

 

 

 

Bij Dorgali gaan we niet naar de kust maar landinwaarts we willen naar Orgosolo het dorp waar alles begon met de murales. Maar eerst rijden we nog naar de bron Su Gologone( € 2?). We komen er bijna langs op weg naar Orgosolo. Hier komt het water met 500 l per seconde uit een ondergrondse bron. Een rommelige omgeving, niet echt de moeite waard. We vonden de rit er naar toe meer een spektakel, omdat we bijna een stuk door de rivier moesten want de brug was rotto! Aan het begin van de weg had wel iets gestaan, iedereen reed door, dus het zal wel? Bij de afrit naar beneden hadden we zoiets van kan dat wel? Volgens een paar mensen in een busje ging het prima, maar we konden maar net door het toegangs hek. Vlak bij de bron kun je ook naar de Nuraghe van Tiscali lopen(niet echt duidelijk allemaal). Ja die van de internetprovider die komt nl van Sardinië. Je hebt hier de berg Tiscali en de bron ligt in een grot "ergens" in de berg. We hebben het maar niet gedaan, is iets voor de hele sportievelingen.

 

 

 

 

 

Orgosolo

Toen naar Orgosolo, een vrij groot dorp met in het oude gedeelte in de hoofdstraat de politieke muurschilderingen. Orgosolo is het dorp van de bloedwraak en van de rebellie tegen de Italiaanse staat. Toen de staat er in 1967 een militaire basis wilde vestigen kwam men in opstand en bezette men de weilanden en stond de bevolking tegenover de politie en militairen. De murales waren een uiting van verzet. Later is het overgenomen door andere dorpen en daar zie je voor al taferelen uit het(vroegere)dagelijkse leven. Wij waren er achter in de middag en je moest uitkijken dat de vouwen niet uit je broek gereden werden. Zoveel verkeer in de smalle oude straat. De siësta was duidelijk voorbij. Duidelijk geen goed moment om door de oude hoofdstraat met de muurschilderingen te lopen, een beetje jammer van de verkeerde timing.

Muurschilderingen in de hoofdstraat van Orgosolo, de meesten zijn politieke boodschappen.