Peschiera

2014

Peschiera

We staan op camping Wien N 45.45270 E 10.66672 (ACSI) in Peschiera, 4 ha met naast ons de grootste camping van Italië heb ik gehoord van 32 ha. We staan weer heel riant met uitzicht op het meer en het zwembad. Vlak naast de promenade naar Peschiera ligt nl het zwembad van de camping. Het is hier gelukkig rustig.

 

 

 

 

 

Vrijdagmiddag zijn we op de fiets naar Peschiera geweest, een oude vestingstad aan de rivier de Mincio die voor de afwatering van het Gardameer zorgt. Binnen de vestingmuren zijn het 2 stadsdelen, een met nog de oude kazernes en op het andere gedeelte de oude binnenstad. Het is vrij klein allemaal en niet zo erg druk. Hier in de zuidoost hoek van het meer zijn we heel vaak geweest. Ik kan me nog herinneren dat bij de vestingmuren er altijd een grote markt was, misschien is dat nog wel zo. En verder is hier vlak bij het grote pretpark Gardaland, ooit ook nog eens geweest met de kinderen. Ik kan me niet herinneren dat we naar andere bezienswaardigheden hier in de buurt geweest zijn. We gingen in de 60 en 70tiger jaren naar Verona en Venetie.

De oude binnenstad van Peschiera ligt op een eiland in de monding van de Mincio.

Madonna del Frassino

Maar 5 km van de camping is het bedevaartscentrum Madonna del Frassino. Zaterdag morgen dus op de fiets hier naar toe. De kerk is gebouwd toen hier een wonder was gebeurd, ik heb alleen op internet wel 3 verschillende verhalen/versies gelezen. Een meisje is op wonderbaarlijke manier door Maria genezen van haar zieke ogen. Een boer is door Maria behoed voor een bijt van een gifslang. En ik las de versie dat een klein beeldje een soldaat behoede voor de gifslang? Het is een interessant gebouw waar veel te zien is, de kerk met ernaast de kapel met mooi stucwerk en het beeldje(Maria met kind) van nog geen 15 cm . In de binnentuinen hangen er allemaal foto's, handwerkstukjes en geschreven teksten en medaillons met relikwieën? Op het hele terrein is niets in het Engels of Duits te vinden, geen teksten of aankondigingen en geen folders. Het is een klooster van de Franciscaner Minderbroeders. We zagen ergens 6 namen staan dus misschien wonen er nu nog 6 broeders.

Het bedevaartscentrum Madonna del Frassino.

Borghetto di Valeggio sul Mincio

Zondagmorgen op de fiets langs de rivier de Mincio naar Borghetto di Valeggio sul Mincio. Een klein plaatsje aan een enorme brug(die eens stuwdam was). Gebouwd om de stad Mantua droog te leggen zodat die gemakkelijk in te nemen zou zijn. Het was prachtig weer dus het was erg druk. Ook op het fietspad dat van Peschiera langs de rivier naar Borghetto gaat. Eerste stukje  vanaf de burgt naar beneden is slecht maar daarna is het prima. Het is 12 km en het leek wel of iedereen deze zondag naar Borghetto ging. Toen we er aan kwamen wat een drukte, niet alleen met fietsers maar ook met geparkeerde auto's. Het plaatsje stelt nauwelijks iets voor het is eigenlijk de ligging en ik denk dat de Italianen er vooral heen gaan om te lunchen. Hier en daar al eens gekeken op menu kaarten en rond half 1, beetje vroeg nog, maar toch maar op ergens gaan zitten voordat alles vol zou zijn. En dat bleek een goede keus want we zaten nog niet of alles was al vol. De meeste tafels waren nl gereserveerd zagen we. Wat een drukte, duidelijk weer even verkeerde dag. Maar gister viel de keus op Frassino om daar ook de zondagsdrukte te ontlopen. Nee Borghetto vonden we niet echt een aanrader in tegenstelling tot Madonna del Frassino.