Lago d'Iseo

2014

Lago d'Iseo

In 2 uur tijd rijden we van het Lago di Annone via Bergamo naar het Lago d'Iseo. De Randstad bij ons is druk en overvol maar hier is het misschien nog wel erger. Wat een dicht bebouwd gebied met drukke wegen en ook nog eens overal wielrenners  en groepen motorrijders omdat het zondag is. Het is omdat we van de camping afmoesten, die sluit vandaag, en is alleen nog in het weekend voor de stacaravans open, anders hadden we 1 dag gewacht met vertrekken.

We zijn via de westkant van het meer omhoog gereden.  De totale omtrek van het meer is 65 km. In Sarnico en Tavernola hebben we een wandeling gemaakt. Feest in Sarnico, het kastanjefeest, met o.a. marktkraampjes met streekprodukten langs het meer. Het laatste stuk tussen Riva en Castro was kromme tenen want wat was het smal, zo stond er ook opeens een bord verboden voor breder dan 2 m. Gelukkig reden wij aan de kant van het meer, de kant van de rotsen is dan ongunstiger, niet aan te raden voor campers! Inmiddels staan we in Costa Volpino boven klein stukje van het het meer, op een groot marktplein N 45.82516 E 10.09686, in de ACSI gids als CP aangegeven. We wilden Lovere bekijken dat ook een oud centrum heeft maar het zelfde verhaal als in Menaggio afgelopen zondag, vreselijk druk, overal geparkeerde scooters, motoren en heel veel wandelende mensen.

De volgende ochtend rijden we even terug en kunnen nu vlak voor het dorp parkeren. In Pisogne kunnen we ook gemakkelijk parkeren en maken hier ook een wandeling door het dorp. Dan gaan we naar camping Riva di San Pietro in Marone N 45.73217 E 10.09312, een mooie camping aan het water met een prachtig uitzicht op het eiland Monte Isola en het kleine Isola di Lorete.  Vanmiddag zijn we met de fiets weer richting Pisogne gegaan, grootste gedeelte over een mooi fietspad dat vroeger de oude weg langs het meer was. Van Vello tot aan Toline loopt een fiets/wandelpad langs het meer en de rotswand met prachtig uitzicht over het meer. Jammer dat het zo bewolkt is maar de temperatuur is nog steeds prettig.

Het oude centrum van Pisogne.

Monte Isola

De volgende dag met de fiets naar het volgende dorp Sale Marasino en daar met de boot over naar Monte Isola.Het is een klein bootje maar de fietsen kunnen ook mee. Je kunt in diverse haventjes aankomen wij kwamen aan in Carzano.Op het eiland liggen een paar kleine dorpjes en je kunt het rond fietsen of wandelen. Wij zijn een rondje tegen de klok in gegaan, eerst even een stevig klimmetje naar Siviano. In Carzone en Peschiera Maraglio kun je fietsen huren. Auto's zijn er nauwelijks iedereen heeft denk ik een scooter. Er rijdt wel openbaar vervoer dmv een klein busje. Een eldora van rust en mooi voor wandelaars, echt een aanrader. 

Met de boot naar Monte Isola, aankomst in Carzano.

Iseo

Zeer kort ritje vandaag van nog geen 10 km naar Iseo. Ruim 30 jaar geleden hebben we hier ook op een camping gestaan, dus wilden we graag nog een keer terug. We stonden toen op camping Iseo hier naast,een kleine camping. Nu zijn hier aan deze kant van het dorp 3 campings vlak bij elkaar, waar vroeger dus maar 1 camping was. We staan op Punto d'Oro ook een kleine camping maar erg vol. Wel allemaal op loopafstand van Iseo, vanmorgen even het dorp verkend en vanavond nog een wandeling gemaakt. We hebben ons verbaasd over de dure kleding winkels, wat een prijzen. Toen we de volgende morgen wakker werden zagen we heel veel mensen vertrekken en was er vlak bij het water een plekje vrij met mooier uitzicht, dus gauw alles verhuisd. Daarna weer het dorp ingelopen, 's morgens is er in de plaatsjes wat meer sfeer en bedreivigheid. Iseo heeft ook nog een oud centrum met allemaal kleine winkeltjes zoals bakkers, slagers en delicatessen winkels en winkels met streekprodukten. We halen vaak bij een bakker een lekker stuk broodpizza voor tussen de middag, even opwarmen in de oven en meestal erg lekker. Alhoewel de supermarkten dit ook meestal wel verkopen, boodschappen doen is hier altijd prettig met veel keus in lekkere dingen. Aan de grote doorgaande weg zit een hele grote supermarkt. 

Het oude centrum van Iseo met standbeeld van Garibaldi.

De oude kerk even ingelopen en het kasteel, waar nu een bibliotheek in zit. Alles is allemaal erg vervallen, In de kerk lijkt het net of alles marmer is maar de pilaren waren gemarmerd. Het was vandaag een bewolkte dag maar droge dag al met al viel het reuze mee want op internet stond regen aangegeven voor de ochtend en de middag. Nou als er 10 druppels gevallen zijn dan ben je er wel. Vanmorgen is het nog steeds zwaar bewolkt, we wilden op de fiets naar een dorp verder op voor een WIND winkel ivm mijn simkaartje in de Ipad, nieuwe maand dus er moet weer betaald worden. Dat gaan we nu met de camper doen en dan richting Idro meer.