Lago d'Orta

2014

Lago d'Orta

Van Mergozzo naar Orta is maar een klein stukje,nog geen 40 km. In Omegna hebben we boodschappen gedaan en LPG getankt dus we kunnen er weer even tegen. We staan bij Orta op Camping Orta vlak voor het dorp N 45.80120 E 8.42104. We staan aan het water, dit zijn wel altijd duurdere plekken maar met mooi uitzicht op de Sacro Monte op het schiereiland waarop Orta ligt.

Alles ligt op loopafstand dus eerst maar eens naar Orta en langs de wandelpromenade het hele schiereiland in de rondte. Orta is een leuke plaats, wel toeristisch maar niet overvol .Op de Sacro Monte en bij het begin van het schiereiland zijn CP's. We zijn ruim 30 jaar geleden,toen nog met de kinderen en caravan, hier ook geweest. We schrokken toch wel een beetje van hoe verwaarloosd alles er uit ziet. Alleen de huizen op het plein zien er goed uit maar verder is het toch wel erg vervallen maar toch nog een sfeervol stadje. Met ook mooie villa's en palazzi als je het rondje langs het water loopt.

Sacro Monte

De 2e dag de Sacro Monte op, hier bevindt zich de St.Nicolaas kerk. Er om heen liggen de 20 kapellen gewijd aan het leven van de heilige Franciscus van Assisi. De plek staat op de wereld erfgoedlijst van de Unesco, het is een heerlijke plek maar wat zijn de kapellen verwaarloosd. Iedere kapel is met fresco's beschilderd en heeft een beeldengroep, van levensgrote terracotta beelden die iets uitbeelden uit het leven van Franciscus. Kapel 1 gaat over de geboorte van Franciscus en kapel 20 de heiligverklaring van St.Franciscus, de grootste kapel die met kapel 18 en 19 tegen de kerk aan ligt.  Bij 1 of 2 ligt informatie met wat uitleg. Vanaf de camping kijken we op kapel 21 die nooit is afgebouwd. De bouw van de kapellen begon ongeveer in 1592 en de laatste(kapel 20)begon in 1591 en werd voltooid in 1624.

Vooraan de grote kapel 20, daarachter de St.Nicolaas kerk.

Orta

De 3e dag 's morgens weer lopend naar de stad, eerst weer even voor de 2e keer in het kerkje van Orta met zijn fresco's wezen kijken. Nu was het nog rustig zonder toeristen. Daarna op het plein op een terras een cappuccino gedronken en maar eens even kijken naar het een en ander rond het plein. Hier vandaan vertrekken de bootjes naar het eilandje San Giulio. Een klein stukje varen heen en terug voor € 4,50. Volgens de legende verdreef de heilige Julius hier de slangen en monsters van het eiland en bouwde er een kerk. Later werd het een plek voor pelgrims opweg naar Rome.

Het centrale plein bij het stadhuis .

Het is een piepklein eilandje maar het heeft een prachige basiliek(maandag pas om 12.00 open) ook weer met mooie fresco's. In de meeste kerken hier zijn de fresco's in barokstijl, ik noem het maar even de engeltjes stijl. Ook de kleuren zijn anders dan in de Grieks orthodoxe kerkjes, minder warme tinten. Er is steeds aan de basiliek gebouwd en verbouwd ,maar hier zijn ook nog oudere fresco's vanuit de 15e eeuw die mooier zijn, mooiere kleuren en afbeeldingen. Orta wordt ook door de excursie bussen aangedaan, dus af en toe lopen er groepen met een gids. Maar verder valt het met de drukte eigenlijk reuze mee. Op de Sacro Monte en bij de rondwandeling heb je hier "geen last" van. Een prachtig meer met een leuk stadje, maar morgen gaan we weer richting Lago Maggiore.