Lago di Varese

2014

Lago di Varese

Na een rustige nacht op het parkeerterrein van het klooster zijn we richting Lago di Varese gegaan. Je komt dan langs Gemonio dat een van de mooiste en oudste Romaanse kerkje heeft uit 1000 met fresco's uit de 13e en 14e eeuw. Helaas gesloten, in augustus en september alleen maar tussen 15.00 en 21.00 uur.

Daarna is het nog maar een klein stukje naar de CP in Gavirate aan het Lago di Varese N 45.83934 E 8.72137.  Toen we er aan kwamen hadden we zoiets van hier blijven we niet, druk natuurlijk want het is weekend. En de campers staan vlak naast elkaar geparkeerd, geen uitzicht meer op het meer zoals wel in het boek staat. Heb je geluk kun je met een klein stukje gras voor je deur staan, maar verder is het in en op elkaar. Even rond gelopen en we zien dat er rond het meer een fietsroute via een "echt" fietspad loopt. Het hele rondje rond het meer is 30 km.

Er loopt een mooi fietspad rond het hele Varese meer.

We blijven toch maar want "het probleem" van de drukte houden we natuurlijk ook als we naar het Como meer door gaan. Dus de fietsen er uit en via de westkant het meer in de rondte, een prachtige route die(practisch) overal goed aangegeven staat. Vlak bij de CP zijn ook fietsen te huur en aan de zuid-oostkant heb ik het ook zien staan. Het is weekend en prachtig weer dus er zijn veel fietsers en wandelaars. Af en toe zijn er kleine bezienswaardigheden zoals de 3 oude huisjes die ons aan Trulli's doen denken. Maar dit koepelvormige dak is gemetseld en bovenop zijn er dikke leistenen platen opgelegd. Maar wat is het meer vervuild, nergens kan er gezwommen worden. Overal zie je bruin water en op een plek zelfs nog met andere vieze drap. Ergens zien we een bord staan dat het sinds 2012 verboden is te zwemmen volgens een bepaalde verordering. Overal zie je picknick plekken, banken, we zien wel roeiers op het meer en er wordt ook veel gevist. Maar het is toch dramatisch zo'n mooi meertje en zo vervuild van het bruine modder water.

We zijn toch blij dat we gebleven zijn, het rondje rond het meer is echt de moeite waard. Ik zie nog meer routes uitgestippeld staan naar de 2 andere kleine meertjes ten westen van het Varese meer. Aansluitend maken we nog een wandeling door Gavirate maar dat stelt niet zoveel voor vinden we. Alhoewel het wel het verkeerde tijdstip is aan het eind van de siësta.