Lago di Como

2014

Como

Zondag weer vertrokken van de CP naar Como wat maar een uur rijden is van het Varese meer. In een zijstraat naast de Dom vinden we een parkeerplaats, wat een mazzel, en nog in de schaduw ook. Het is zondag morgen dus er is een mis aan de gang, dus geen gelegenheid voor uitgebreid foto's nemen, jammer. De Dom is mooi van buiten maar ook binnen. We maken nog een wandeling door de stad en aan het water.

Daarna gaan we richting noorden langs de west kant van het meer. Net even buiten Como zien we een kleine parkeergelegenheid met nog wat ruimte. Marinus weet de camper er tussen te parkeren, we staan dan wel langs de drukke weg langs het meer maar het uitzicht is grandioos. Er staan 2 bankjes en bomen voor de schaduw want het is al weer warm aan het worden. Prima lunchplek en tijd voor even een siësta. 

 

 

 

 

 

In de loop van de middag gaan we verder langs de west kust omhoog op zoek naar een plekje. In Colonno vinden we langs de hoofdweg een parkeerplaats en maken een kleine wandeling door het dorpje. De volgende bekende plaats is Menaggio, het is er vreselijk druk ivm festiviteiten overal geparkeerde auto's en scooters. Ik wilde bij Menaggio een plekje zoeken waar ik de GPS van een andere camperaar van heb. Het weekend heeft ons behoorlijk parten gespeeld met al de festiviteiten. Eerst bij Laveno aan het Lago Maggiore op de mooie CP een feesttent, toen aan het Varese meer ook weer een feesttent aan het meer. En als klap op de vuurpijl in Mennagio aan het Comomeer ook weer feest, een internationaal gitaarfeest en nog iets anders maar ook hier 3 dagen lang feest. Erg leuk natuurlijk alleen vinden wij op zulke momenten onmogelijk een parkeerplek. De route langs het meer is werkelijk prachtig maar druk.

Rezzonico

Als we door rijden zien we ineens op een klein stukje tussen 2 tunnels een vrij leeg parkeerperrein N 46.07169 E 9.27615. Het is de parkeerplaats van Rezzonico, je rijdt er zo voorbij want voor dat je het weet zit je al weer in de volgende tunnel. Als we naar beneden naar het water lopen zien we een oud plaatsje(bij een kasteel) waar het toerisme aan voorbij gegaan is. Links van het kasteel loopt ook een klein paadje naar het water dan komen we bij een kleine baai met een strandje met zelfs nog een douche en een kraan. Het is zelfs nu op deze mooie zondagmiddag nog niet eens druk.

Het kleine strandje bij Rezzonico.

We blijven hier staan om te overnachten het is nog lang druk met verkeer dat huiswaards gaat van het feest, vooral motorrijders, maar de volgende dag op maandagavond is het aanzienlijk rustiger.

 

Als het de volgende morgen dus weer zulk mooie weer is gaan we eerst terug naar Mennagio voor de herkansing. We maken een wandeling door het dorp en na wat boodschappen gedaan te hebben gaan we weer naar dezelfde P terug. Met wat eten en drinken gaan we naar het mooie beschutte strandje. We zitten er over de hele dag genomen met nog geen 10 mensen, wat een rust aan zo'n druk meer, met een prachtig uitzicht. Het Como meer, hier in het noorden, is erg populair bij surfers een zeilers omdat in de loop van de middag er altijd wind komt. Wij zitten beschut in het kleine baaitje dus hebben er helemaal geen last van. Het Comomeer is een van de diepste meren in Europa het water is dus niet erg warm, ondanks dat het al september is.

Gravedona

Inmiddels staan we in Dongo op camping Breva wel niet helemaal vooraan maar toch nog met uitzicht over het meer. De camping is vrij rustig daarom besluiten we te blijven. Het is vandaag een bewolkte dag,dus het was gister een goede beslissing om in Rezzonico te blijven. Toch is het niet koud de temperatuur is aangenaam en ruim boven de 20 graden. We fietsen langs een fietspad langs het meer naar Gravedona dat praktisch tegen Dongo aanligt.We zien dan dat diverse campings zijn met mooie plekken aan het water maar de campings zijn allemaal wel drukker. De volgende dag is het weer zonnig dus een mooie gelegenheid om hier even een was te doen. Als de was 's middags weer droog in de kast ligt fietsen we nog eens naar Gravedona en het daarnaast gelegen Domaso.Hier staan al de surfers op de diverse campings die er zijn. Toch merken we dat het seizoen hier ten einde loopt, het wordt heerlijk rustig.

Gravedona.

Varenna

Vanmorgen weer van de camping vertrokken om nu langs de oostkant van het meer naar Lecco te rijden. Het is weer een prachtige route met mooi de ochtend zon die op de westkant van het het meer schijnt. Een toeristisch maar mooi plaatsje halverwege het meer is Varenna. Probleem is weer een parkeerplaats te vinden, er is wel een grote parkeergarage maar daar zijn wij te hoog voor. Gelukkig een stuk buiten het dorp lukte het toch nog net. Daarna het dorp wat door gelopen met allemaal kleine straatjes en een leuke wandelpromenade langs het water. Het dorp is toeristisch maar niet overvol. Je kunt hier ook een paar bekende villa's met de tuinen bezoeken. Ik had op internet over een restaurant gelezen waar ze wat andere dingen op de kaart hebben en niet de standaard gerechten die je overal ziet. Ik wilde wel eens wat anders, het werd eendenborst filet met sinaasappelsaus. Als dessert een pannacotta met een bosvruchtensaus, erg lekker allemaal maar weinig voor veel. Moet een keer kunnen zo vaak zijn we nog niet uit eten geweest. We zaten rustig met een prachtig uitzicht,onze voorkeur gaat dan eigenlijk uit naar wat meer rijst en groente en wat minder vlees.

Varenna, autentiek plaatsje met veel trappetjes.

Bellagio

Daarna naar Lecco en dan omhoog naar Bellagio, de plaats die op de punt ligt waar de 2 zijtakken van het meer bij elkaar komen. Volgens de Capitool een sterattractie van het Como meer. Je rijdt langs een smalle, gevaarlijke bochtige weg omhoog naar Bellagio. Druk, drukker, drukst, we hebben het nog niet zo druk gezien, zelfs niet in Stresa aan het Lago Maggiore. De meeste mensen komen denk ik met de boot, er komen hier van 2 kanten diverse veerboten aan, dat is wel nodig ook want parkeren kun je hier nauwelijks. Het lukt op eeen plek waar eigenlijk de bussen staan, er was ruimte genoeg maar een Franse buschauffeur wist ons te vertellen dat het niet mocht. We stonden redeljk uit beeld, dus we dachten je bekijkt het maar lekker. Daarna is het nog een behoorlijk stuk naar het dorp lopen, het stond overal vol met auto's.

 

We zijn vanaf de heuvel een straat naar beneden gelopen en een stuk langs het water waar de boten aankomen en toen weer straatje met trappetjes omhoog. Daarna gauw weer weg te druk en toeristisch met een hoog Marken/Volendam gehalte. Niet echt ons ding, daarna aan het eind van het meer bij Malgrate tegenover Lecco "gewoon" ergens geparkeerd voor de nacht N 45.85786 E 9.36788, tegenover eenbetaalde P. Na het eten lopen we bij de rotonde omhoog het dorp in waar een LD supermarkt zit. Prima geslapen die nacht en  de volgende morgen was het stralend mooi weer, eigenlijk een mooie gelegenheid om met de kabelbaan bij Lecco naar de Pizzo d'Erna te gaan op 1329 meter.