Malcesine

2014

Torri d.Benaco

2 Oktober beginnen de wijn feesten in Bardolino, maar we zijn toch vertrokken, we vinden het te druk. Vandaag is het een sombere bewolkte dag met af en toe lichte regen. In de Torri d.Benaco een wandeling door het dorp gemaakt onder de paraplu. Hier is ook weer een burcht van de Scaligeri familie. Aan de zuidkant tegen het kasteel aan zie je nog de historische citroen kassen. Dit is zo'n beetje het noordelijkste punt in Italië (en Limone aan de overkant) waar citroenen kunnen groeien. Men maakte er speciale kassen voor waar ze 's winters zeildoeken overheen konden leggen ivm de kou.

Het kasteel van de Scaligeri familie in Torri d.Benaco.

Cassone

Daarna zijn we door gereden tot Cassone, even onder Malcesine, en staan hier nu op een(terrassen)camping. Camping Bella Vista N 45.73027 E 10.78385 een vrij rustige camping dat blijkt ook als we zaterdag weer vertrekken en de meest campings vlak langs de weg liggen en ook nog drukker. De voorspellingen waren voor de hele dag slecht maar om half 3 was het toch droog en zijn we naar het dorp gelopen. Een klein dorpje met heel verrassend een mooi klein haventje met bij de haven een Museo del Lago(tussen de middag gesloten). Het is maar een klein gebouw met 1 verdieping maar hele mooie grote foto's van hoe het leven hier vroeger was. Met heel veel oude gebruiksvoorwerpen, er is veel te zien. Het is nog gratis ook maar er staat een pot waar je een vrijwillige bijdrage in kunt doen. Echt een aanrader en weer een van die leuke onverwachte dingen, ver weg van de drukte van de zuid/oost kant van het meer. Inmiddels zien we af en toe een flauw zonnetje en zitten nog even buiten bij de camper met ruimte om ons heen en uitzicht op het meer en niet achter een grote heg!

Het haventje van Cassone met links, het witte gebouw, het Museo del Lago.

Malcesine

Vanmorgen een prachtige dag en 's morgens op de fiets naar Malcesine(5 km). Een drukke toeristische plaats maar wel mooi. Ook hier een Scaligero kasteel met een hoge toren. Natuurlijk omhoog geklommen voor het mooie uitzicht, staan we boven op de toren slaat de oude stadsklok ineens. Het is 12 uur, iedereen schrikt zich te pletter en je moet je oren dicht houden wat een geluid. Het is een leuke fietstochtje naar Malcesine langs het water en 's middags naar het zuiden gereden tot Magugnano. Het is hier landschappelijker mooier en leuker fietsen dan in het zuiden waar je nauwelijks nog bergen en de overkant ziet. Je komt langs diverse kleine haventjes van een aantal plaatsen.

De haven van Malcesine.

Vandaag(vrijdag) is even een rustig dagje, wat opruimen en schoonmaken 's middags fietsen we tot Casteletto, hier zien we tussen Castelletto en Marniga nog een kleine camping die aan het water/fietspad ligt een van de weinigen want de meeste campings hier liggen aan de overkant van de weg. Op de terugtocht ook maar eens aan de Aperol/Spriz iedereen op de terrasjes zie je dit drinken, het modedrankje(cocktail) op het ogenblik. Prosecco met (sinaasappel?)likeur, sodawater, schijfje sinaasappel en ijsblokjes. We zien dat dit zo vaak gedronken wordt dus waren we nieuwsgierig hoe het smaakte, niet echt ons drankje. De Monte Baldo slaan we over, in de 70tiger jaren zijn we ooit eens met de auto vanuit Garda omhoog gereden. Toen we op de toren van het kasteel stonden zagen we de rij wachtenden voor de (dure)cabine lift staan. Morgen gaan we naar het Caldanazzo en Levico meer.