Lago di Garda

2014

Lago di Garda

Van het Lago di Ledro naar het Lago di Garda is maar een klein stukje, maar wij waren vertrokken met prachtig rustig weer terwijl bij het Gardameer we zowat uit ons hemd waaiden. Grote schuimkoppen op het water.Je rijdt door heel veel tunnels en stoppen om ergens een foto te maken kun je wel vergeten. Laat staan dat je ergens een parkeerplek vindt. Voor niet camperaars is het Ledro meer een mooi alternatief om op een camping te staan en van hieruit de noordkant van het Gardameer te bezoeken.

Limone was super druk, je rijdt boven langs en daar was het al druk. We zijn niet het dorp ingereden dat heeft geen zin, helaas. Daarna bij Campione zowaar even kunnen parkeren om koffie te drinken. Hier was het druk met surfers. Bij Gargnano was volgens het ACSI boek ergens een P. Smal weggetje in het dorp omhoog gereden en inderdaad kleine gewone parkeerplaats die natuurlijk vol stond. We waren er klaar mee, op naar de camping Riviera( ACSI) in Toscolano-Maderno N 45.63348  E 10.61649. We staan niet onaardig, voor aan bij het water was zelfs nog plek maar door de harde wind niet prettig. We staan stukje naar achter aan de zijkant van de camping en kijken op het riviertje en ook nog op het meer. Een riante grote plek, we blijven dagje staan om de was te doen.

Vanmorgen toen de was aan de lijn hing met de fiets via fietspad langs het water naar Maderno geweest en in het kleine kerkje gekeken. Gister waren we hier ook al op de fiets maar toen was ik er niet op gekleed. Daarna zijn we Valle delle Cartiere in gereden of wel het papier dal. In dit smalle dal stroomt de Toscolano rivier ,die ook langs onze camping komt. Hier stonden vroeger allemaal papierfabrieken. In de 14e eeuw leverde de fabrieken van Toscolano al papier aan de Vaticaanse drukkerijen. Er is nog 1 grote fabriek over die staat hier vlak bij aan het meer. In het begin van het dal is ook een papiermuseum, dat is alleen op aanvraag open. Er stond aan dat het wegens wateroverlast gesloten was? Vanaf het museum is er een grindpad waar veel wandelaars lopen maar wij zijn toch met de fiets verder gegaan. Je ziet er dus de resten van oude fabrieken en overal staan info borden met oude foto's van hoe het ooit was, zelfs in het Duits en Engels. Men noemt de route Eco Museo, echt de moeite waard. Wij zijn niet naar het eind(?) gereden omdat het met de fiets best wel moeilijk fietsen was(af en toe). 

Het 12e eeuwse Romaanse kerkje in Maderno.

Inmiddels staan we op camping Molino( N 45.57861 E 10.55511)in San Felice del Benaco, 18 km zuidelijker. Je komt dan door Salo dus daar eerst geparkeerd, wat gelukkig geen probleem gaf. Bij de P1 voor de bussen is ook een CP, het is aan de zuidkant van de stad richting haven. Daarna een wandeling door de stad gemaakt. Salo is behoorlijk toeristisch maar gelukkig viel de drukte nu erg mee. Wil je winkelen dan moet je in Salo zijn, maar het heeft ook een mooie promenade met mooie huizen. Salo was altijd een bestuurlijk centrum en is altijd een rijke stad geweest. De Dom is van binnen een mooie kerk met veel pracht en praal(bladgoud en marmer). We verwonderen ons altijd over de gigantische rijkdom in de kerken, waar kwam al dat geld vandaan? Ten zuiden van Salo zijn heel veel campings/vakantiedorpen, wij hebben voor de kleine camping Molino(met maar 80 plaatsen)gekozen. Er zijn 2 gedeeltes maar het gedeelte met mooie plaatsen aan het water is helemaal vol. De plaatsen zijn klein, op de laatste 3 campings waren we verwend met grote plaatsen met mooi uitzicht.

De mooie lange boulevard van Salo.

's Middags zijn we met de fiets weg geweest. Het is een heuvelachtig gebied met veel vakantiewoningen en grote bungalow/vakantieparken. We zijn eerst naar het noorden gefietst naar Manerba sul Garda en toen weer naar beneden naar een haventje. Echt langs de kust fietsen kun je hier niet. Naar het zuiden toe kon je naar San Felice del Benaco, dan naar de kust en verder naar Salo, geen leuke fietsroutes. We hadden de camping al speciaal uitgezocht omdat hij niet groot was, maar de plekken zijn klein en we staan niet leuk. De keus was snel gemaakt, we vertrekken.