Perugia

2015

Perugia

Van Passignano naar Perugia is maar een klein stukje rijden, onderweg nog boodschappen gedaan en voor 10 uur stonden we al voor camping Il Rocolo, gesloten. Zou tot eind september open zijn maar nu staat op de website tot 1-9. Dan maar naar de grote CP in de stad N 43.09735º E 12.38384º € 18 voor 24 uur inclusief stroom wij betaalden voor 4½ uur € 10. Van de CP is het een heel stuk lopen naar het oude centrum dus we gaan met de bus. Boven bij het benzinestation gaat bus G ieder half uur naar Piazza Italia €2. Vanaf de eindhalte is het niet ver lopen naar het Piazza Novembre, het hart van de oude stad.

 

 

 

 

 

Hier vind je de belangrijkste bezienswaardigheden. De Cathedraal, de grote fontein: fontana Maggiore en het grote Palazzo dei Priori. Hier zetelde de 5 priori een ambt dat werd ingesteld sinds 1303. Later kwamen ook de notarissen hier wonen. In de Sala dei Notari werd een uiteenzetting gegeven, in het Italiaans,het was net een college zaal met een groot scherm.Het is een grote gewelfde kamer met fresco’s, je kon zo naar binnen lopen. Boven de ingang hangen aan de Griffioen(een grijpvogel)en Guelf-leeuw de kettingen en balk die het volk van Perugia uit de poorten van Sienna haalden toen ze die hadden verslagen. Rechts van de ingang is nog een kansel vanwaar de decreten werden voorgelezen.

Piazza IV Novembre, hèt plein in het oude centrum van Perugia, links het palazzo dei Priori.
Fontana Maggiore.
Onder deze putdeksel bevindt zich 47 m diep de Etruskische bron.
De zaal van de notarissen met het mooie plafond.
bwd  Set 1/2  fwd
 

De kathedraal is nooit voltooid, een zijde aan de Piazza Novembre is gedeeltelijk bedekt met wit-roze marmer. Van binnen natuurlijk pracht en praal. Maar om half 1 werd er omgeroepen dat de kathedraal ging sluiten, niet te geloven! De fontein op het plein is van vader en zoon Pisano en heeft rondom afbeeldingen van dierenriem tekens en een agrarische kalender. Daar boven 24 beelden die oa de Etruskische oprichting van de stad gedenken en daarboven 3 nimfen. Hij werd gebouwd als herinnering aan de 20 jarige bouw van het 4 km lange aquaduct. Naast de fontein is nog een putdeksel met inscriptie middeleeuwse bron, een Etruskische bron die 47 diep is. Zelfs hier in het hoogste gedeelte van de stad is het als je de zijstraatjes in gaat, trappetje op en af.Vermoeiend met deze hitte, na 3 uur houden we het voor gezien en gaan weer terug met de bus.

We blijven niet op de CP, we staan in de volle zon, het is bloedheet en er waait een stevige wind, een sirocco! Vandaag zit het niet zo mee, we dachten een dagje op de camping bij het zwembad te zitten maar dat liep dus anders. Ik had al gezien dat het warm(32º)zou worden, vandaar die planning, morgen iets minder. Maar als we Perugia uitrijden is het 36 graden. We gaan naar 2 kleine plaatsjes even buiten Perugia, Torgiano en Bettona, beiden als bezienswaardig aangegeven, maken ook hier een rondje. We vonden het een beetje tegenvallen.

 

 

 

 

 

Torgiano heeft een CP/parkeerplaats N 43.02863º E 12.43724º, niet de mooiste plek maar we kunnen in de schaduw staan en buiten zitten. Het moet maar even, we zitten nog lang buiten, binnen is het nog steeds warm en buiten is het nu 25 graden en voelt het koel aan.

Todi

Over de snelweg is het maar een klein half uurtje naar Todi, we rijden door het Tiberdal en zien weer veel tabak. We staan mooi in een hoek van de CP/parkeerplaats achter de grote Renaissance kerk Santa Maria della Consolazione N 42.77795 E 12.40037º.

 

 

 

 

 

We waren net aan het overleggen hoe te lopen toen er tegenover de kerk, op de hoek bij de VVV, een klein busje aankwam. Dat was mazzel, die bracht ons rechtstreeks naar het grote plein Piazza del Popolo in het centrum, lijn A + B €2. Todi is ook weer een stad uit de Etruskische tijd en met een mooi plein in het oude centrum. Hier vind je de 3 zetels van de rechtspraak, Palazzo dei Priori, Palazzo dei Capitani en een Palazzo del Popolo en de kathedraal met een prachtige houten deur en een mooi rozetvenster.

Palazzo dei Priori aan Piazza dei popolo in het oude centrum van Todi.
Piazza dei popolo.
De mooie ingang van de kathedraal van Todi.
Het rozetvenster van de kathedraal met de fresco's.
bwd  Set 1/2  fwd
 

De stad ligt op 2 heuvels en kent 3 fasen met verdedigingsgordels, Etruskisch, Romeins en Middeleeuws. Perugia heeft de naam maar wij vinden Todi een veel prettiger stad, ook mooi maar minder druk en minder toeristisch. Maar hier valt het leven stil na 1 a 2 uur ’s middags, siësta tijd. We hebben ergens wat gegeten en gaan met de bus weer naar beneden en houden ook siësta, het is weer heet. We blijven hier staan, we staan in de hoek van de P, hebben schaduw van een hele grote boom, kraan voor de deur waaraan Marinus onze buitendouche heeft aangesloten. Lekker je even afspoelen met deze hitte.