Monte Baldo

2015

Ferrara di Monte Baldo

We zijn vanuit Gubbio naar Cesena gegaan en daar op de tolweg omhoog via Bologna, Modena, Verona richting Brenner.De vraag is dan waar zullen we eventueel stoppen, liefst op een CP met een dorpje op loopafstand. Dan zie ik dat op de provinciale weg van de Monte Baldo een CP is in Ferrara di Monte Baldo( 860 m hoog) N 45.67828º E 10.85452º. Als we bij Affi van de snelweg afgaan staan we in de file, allemaal naar de wijnfeesten aan het Gardameer? Wij waren hier vorig jaar om deze tijd ook tijdens onze reis langs de Noord Italiaanse meren en vonden het toen ook heel erg druk. Toen we bij Malcesine waren konden we bij de draaiende lift die de Monte Baldo op gaat de lange rij wachtenden zien staan. Dat hebben we toen niet gedaan, dus misschien nu een herkansing voor de Monte Baldo vanafr de andere kant?. We zitten alleen nu aan de oostkant en we moeten wel helder weer hebben voor zo’n rit.

 

 

 

 

 

Toen we in Ferrara aankwamen hadden we een behoorlijke bui maar later toch even het dorp door gelopen toen het droog was. Nu maar hopen op mooi weer morgen. En vanmorgen een prachtige dag, het was toch nog even een puntje doen we het: door rijden over de SP8 en SP3 de Strada provinciale del Monte Baldo naar Brentonico of gaan we terug. Op mijn Michelin kaart loopt hier de weg dood maar op Maps.me loopt er toch echt een weg. We moeten dan wel omhoog naar de 16 à 1700 m.Marinus twijfelde wel een beetje maar omdat het zulk mooi weer was, we wagen het erop.

 

 

 

 

 

Je rijdt aan de oostkant van de Monte Baldo(2218 m), ik zag op Map.me bij Pra Alpesine een paar liften. Misschien toch in bedrijf voor wandelaars? Werkelijk een schitterende route maar steil(19 en 21%). En dan ook nog hele stukken een zeer smalle weg waar je blij bent dat er geen tegenliggers komen, 1 gehad dit ging gelukkig goed.

Waarschuwingsbord met 19%.

Bij Pra Alpesine staan de liften stil duidelijk alleen voor in de winter voor de skiërs, jammer. Komen we daar bij een splitsing staat er een bord richting Brentonico maar 2,50 hoog, dat gaat dus niet lukken, balen natuurlijk. Ik had op Maps.me ook wel 2 tunnels gezien op de route maar daar staat dan weer geen hoogte bij. Dan moeten we naar rechts naar Avio daar is de max. hoogte 3.50, ergens is ook nog een stuk afgesloten per vandaag maar naar Avio is mogelijk. Wij kunnen bij Avio,dat naast de autobaan ligt, de tolweg weer op. Zeer steil de berg af in heel veel bochten, dit is duidelijk een wat bredere weg, natuurlijk de toevoer naar de skiliften. Als we dan de tolweg weer oprijden zijn we nog geen 30 km noordelijker dan Affi waar we gisteren eraf zijn gegaan. Maar wat een mooie route jammer dat het laatste stuk naar Brentonico niet lukte, op dat punt was het 20 km naar Brentonico en 17 km naar Avio. Een aanrader om de route met de auto te rijden voor wie aan het drukke Gardameer zit.

De 3 sprong bij Pra Alpesine waar we naar Avio moeten ivm de tunnels van maar 2.50 hoogte.

Vipiteno

We besluiten naar Vipiteno te gaan naar de zeer grote CP(ook voor vrachtauto’s), N 46.88037º E 11.43956º € 15 inclusief stroom. Tig keer op de autobaan hier langs gereden, kennen de skilift die hier over de weg naar het skigebied Rosskopf gaat. Vanaf de CP loop je in een klein kwartiertje naar het centrum van Vipiteno. Het is niet een twee drie duidelijk maar het pad loopt via het terrein/ingang van motel Brenner direct lang het motel. Wat een gezellige mooie oude binnenstad, toeristisch dat wel,even buiten het centrum zagen we diverse bussen staan. Het is heerlijk weer en zelfs achter in de middag zit men nog buiten op de terrasjes.

De hoofdstraat in het oude centrum van Vipiteno.

De volgende dag de laatste overnachting op de ons bekende CP van Asschaffenburg N 49.97046º E 9.13835º € 3 (met een paar stroompalen). Het was weer een prachtige reis, we zijn bijna 6 weken weg geweest en hebben 4141 km gereden.