Gubbio

2015

Ponte S.Giovanni

We gaan weer naar Perugia naar Ponte S.Giovanni, 7 km ten oosten van Perugia voor de Etruskische graftombe. Toen we in Perugia waren zaten we aan de ander kant van de stad en toen was het bloedheet met de sirocco dus zijn we naar Todi gegaan. Vanaf Assisi is het maar een klein stukje naar Ponte S.Giovanni een voorstadje van Perugia. Perugia is de hoofdstad van Umbrië maar de wegen zijn hier bar en boos en rond de stad is een en ander ook nog eens chaotisch aangelegd.

Even na de middag zijn we bij de Ipogeo dei Volumni en het is gelukkig de hele dag open maar in de zomer maanden tussen de middag gesloten!(€3 N 43.08975º E 12.42346º). De tombe is bij toeval in 1840 ontdekt bij het aanleggen van een weg. Het is van de rijke Velimni-Volumni familie. Het hele terrein noemt men de Palazzone necropolis en bevat zo’n 200 tombes, allemaal klein en uitgegraven in het Tiber dal. Die van de Volumni familie was dus de mooiste en belangrijkste. Het zijn eigenlijk grote urnen waar de as van de overleden in werd bewaard. Op de urn waren mythologische figuren afgebeeld of afbeeldingen van banketten. Uit welke periode de tombes zijn is veel discussie, maar dit loopt van 2 a 3 eeuwen v.Chr. tot 1 eeuw n.Chr. Er is een klein museum op het terrein waar je dingen kunt zien die in de tombes gevonden zijn. Helaas is daar bijna alles alleen in het Italiaans. Zo stond er ook de Kottabos, een soort 1.80 lange stok, die gebruikt werd bij het Griekse drinkspel, Kottabos. Men lag aan, aan het banket de stok stond in het midden en er moest vanuit een beker wijn naar toe gegooid worden? Een en ander staat ook op de Griekse vazen afgebeeld. De Etrusken waren met sport(en spel?)de leerlingen van de Grieken en zij waren weer de leermeesters van de Romeinen.

 

 

 

 

 

 

De Etruskische vrouw was zeer geëmancipeerd en bezat een grote mate van bewegingsvrijheid en vrijheid van handelen en rechten, hierdoor hadden ze bij de Grieken en Romeinen een slechte reputatie. Zij ging in tegenstelling tot de Griekse en Romeinse vrouwen “veel uit”. Het leven van de Grieksen en Romeinsen speelde zich voornamelijk in huis af. De Etrusken hebben van Rome, wat een aantal dorpen op de heuvels was, een stad gemaakt. Maar hun cultuur is toch verdwenen door toedoen van de Romeinen?

Gubbio

We zijn binnendoor naar Gubbio gereden, mooie route maar wat een slechte wegen, en staan nu op de CP van Gubbio N 43.35106º E 12.56465º. De CP heeft een paar stroompalen(± €1 voor 2 uur) en kost € 5 per 24 uur en is op loopafstand van de oude binnenstad. Gubbio is een oude stad met een Middeleeuws karakter, aan de voet van de Monte Igino. De stad heeft een paar niveau’s, dus steile straatjes, er zijn een paar liften om je hoger in de stad te brengen.

 

Mooiste punt is het Piazza Grande met het palazzo dei Consoli( paleis van de Consuls). We bezoeken de Dom boven in de stad en lopen naar de Porta Romana. We kijken eerst nog even bij de Middeleeuwse markt. Dit weekend zijn er diverse manifestaties ivm de Middeleeuwen. Daarna gaan we met de kabelbaan(€6), een soort open vogelkooi,boven naar de Monte Ingino(908 m). Hier staat de basiliek van Sant Ubaldo,waar de 3 ceri opgesteld staan. Hoge houten zware constructies met daar boven op een heilige die de berg afgedragen worden op 15 mei.

Gubbio, vooraan de weversgalerij,daarboven Palazzo dei Consoli, rechts boven de Dom.
De weversgallerij uit 1603, hier werden de geweven stoffen gedroogd en opgerekt.
Weekend van het Middeleeuwse feest.
Corsa dei Consoli loopt naar het gelijknamige paleis op het Piazza Grande.
bwd  Set 1/2  fwd
 

We gaan ook nog naar het museum in het Palazzo dei Consoli(€2.50 voor 60+). Hier zijn de 7 beroemde Egubijnse tafels uit de 3e en 2e eeuw v.Chr. Afgeleid van de oude naam van Gubbio. Bronzen platen met inscripties(dubbelzijdig) die in 1444 bij het Romeinse theater zijn gevonden(niet ver van de CP), 5 met Etruskische lettertekens en 2 met Latijnse. Het zijn de enige documenten waarop de Umbrische taal voorkomt, met 4300 woorden. En wat een verassing zowaar met Nederlandse teksten op de info borden en een video. We lopen nog wat door de mooie Middeleeuwse stad met in het centrum brede straten met hoge huizen, palazzi. Morgen gaan we weer verder richting noorden, dit is dan het laatste verslag van Umbrië, het groene hart van Italie. Een mooi compact gebied waar je niet ver hoeft te rijden voor je weer bij een mooie stad bent.

Ingang van het  Palazzo dei Consoli.
De 7 Egubijnse tafels, aan beiden zijden beschreven .
Uitzicht op het Piazza Grande vanuit het Palazzo dei Consoli.
Uitzicht vanuit het paleis naar de andere kant van de stad.
bwd  Set 1/2  fwd