Assisi

2015

Assisi

We staan op camping Village Assisi(ACSI), net even buiten de stad N 43.07514º E 12.57460º. De camping heeft een eigen shuttle busje daar gaan we eind van de middag mee naar de stad (€ 1,50 enkele reis), dan is het misschien niet zo druk meer. Er lopen natuurlijk altijd groepen achter een gids aan dat houd je in dit soort toeristische plaatsen.

We gaan 's middags alleen naar de basiliek van San Francesco. Het complex bestaat uit een boven en een onderkerk, voor vanmiddag is dit even genoeg om te bekijken. In de open galerijen op het plein bij de beneden kerk lagen vroeger de pelgrims. In de muren zitten nog de ogen waar men de dieren aan kon vastmaken. Beide kerken zijn helemaal beschilderd met fresco’s, echt prachtig. De kerken zijn niet met pracht en praal uitgevoerd, zou helemaal tegen de ideeën van Franciscus zijn, maar ze zijn “gewoon” versierd/gedecoreerd met prachtige fresco’s. Ook het gewelf is mooi gedecoreerd. De kerken zijn na de dood van Franciscus gebouwd, beetje wrang wel door de rijke machtige roomse kerk.

De bovenkerk met achterin het mooie koor.

De burgemeester Ricci van Assisi heeft in 2008 beslist dat er binnen een straal van 500 m niet gebedeld mocht worden. Dit druist toch wel een beetje in tegen het gedachtegoed van Franciscus. Mensen lijken me op deze plaatsen juist wel wat te willen geven. En dan liever aan een arm iemand dan in een of ander pot in de toch al rijke kerk? Het was natuurlijk weer verboden om foto’s te nemen, er lopen diverse mensen die een en ander in de gaten houden, en de camera’s. Maar dat doe ik ook en men loopt dus ook wel eens even weg, het moet dan snel gebeuren(onder gemopper van Marinus), en dat komt de kwaliteit niet ten goede.

De volgende dag gaan we om 12 uur weer met het busje naar de stad. Waar het camping busje ons afzet kopen we in de bar op het plein een kaartje voor het kleine stadsbusje (€1,30). Deze gaat naar de boven stad naar Piazza Matteotti, zodat we de stad alleen naar beneden hoeven te lopen. Een en ander is steeds een behoorlijke aanslag op mijn knieën maar je moet er wat voor over hebben!

De S.Rufino kathedraal in de bovenstad.
Waterbak op het piazza S.Rufino.
De S.Chiara basiliek op dit plein heb je rechts een mooi uitzicht.
Straat van de S.Chiara naar het Piazza del Commune.
bwd  Set 1/2  fwd
 

We lopen dus een beetje van kerk naar kerk naar beneden, het is een mooie stad en het is niet al te druk. We bekijken een aantal kerken en lopen relaxed naar beneden. Veel kerken word je behoorlijk depressief van vind ik en ook de engeltjes kerken afschuwelijk. Maar dan de San Francesco kerken vooral de beneden kerk, echt prachtig, wat een sfeer. Toen we beneden waren zijn we beiden kerken nog weer een keer ingelopen. Gister was er in de beneden kerk een dienst dus konden we niet overal doorheen lopen. En dan te bedenken dat in  de bovenkerk, door een aardbeving in 1997, het dak erg beschadigd geweest is. Men is 10 jaar bezig geweest met de restauratie, er moesten 300.000 stukjes fresco verzameld en gereconstrureerd worden. Morgen gaan we weer richting Perugia, voor het Etruskische grafcomplex, het hypogeum.