Cortona

2015

Loro Ciufenna

Woensdagmorgen van de camping vertrokken via de oude Strada dei Sette Ponti in het Arno dal naar Loro Ciufenna.We rijden niet via de snelweg maar nemen de oude weg Strada dei sette ponti. Loro Ciufenna is een Middeleeuws dorp boven aan een door de rivier de Ciufenna uitgesleten kloof.

Het heeft een mooie oude toegangspoort met klok en nog een oude Romaanse brug. Nog geen 2 km hier vandaan ligt het gehucht Gropino. Hier staat de Pieve di Gropino, een van de mooiste Romaanse kerkjes van Toscane. Het heeft een mooie oude preekstoel uit 825 en veel bijzondere motieven op de kapitelen. Het is hier heerlijk rustig er zijn nog 2 toeristen en dat is het dan.

Loro Ciufenna.

Castiglion Fiorentino

Daarna rijden we naar Montevarchi hier vlakbij, even bij de Lidl flink ingeslagen en toen een wandeling door het oude centrum gemaakt. Uitgestorven, siësta tijd, we gaan vervolgens via een stukje snelweg weer richting Arezzo. Ten zuiden van Arezzo gaan we weer van de snelweg af naar Castiglion Fiorentino. Een oud Middeleeuws versterkt dorp boven op een berg met een oude toegangspoort en het Cassero-fort. We dwalen wat door het dorp en lopen ook nog naar boven naar de Torre Cassero. Het is hier niet druk toch lopen er wel wat toeristen. Het marktplein heeft ook de loggia’s van Vasari. We overnachten op het grote Garibaldiplein vlak bij de oude poort. N 43.34456º E 11.92094º, vrijdags is hier markt!

Castiglion Fiorentino.

Als je van Castiglion naar Cortona rijdt kom je langs Montecchio een gehucht met een groot kasteel op een top. We dachten we rijden er naar toe mooi koffieplekje. Dat ging dus niet, in het dorp geparkeerd en toen nog een stuk lopen, helaas grote dichte poort met bel met wat namen, het is prive bezit.

Cortona

Toen door naar Cortona vlak bij, ooit door de Etrusken gesticht, de Romeinen koloniseerden het, de Aretijnen(ik ken ze niet)plunderden het en later in 1409 werd de stad aan de Florentijnen verkocht. Het is een van de oudste steden van Toscane en ligt op 650 m hoogte op de berg Monte St. Egidio. Het is omdat we er op tijd waren anders hadden we ondanks de vele grote parkeerplaatsen nooit een plekje gevonden, het is er dus vreselijk druk! Het is een mooie sfeervolle plaats met prachtig uitzicht in het dal Val di Chiana. De drukte concentreert zich vooral bij de pleinen Signorelli en Republica waar het palazzo Comunale is met zijn indrukwekkende trap en de klokketoren.

We dwalen wat door de stad, bekijken 2 kerken en gaan ook nog op zoek naar de Via Jannelli een klein straatje waar nog overhangende Middeleeuwse huizen zijn. Op dit soort plekjes zie je geen toerist en ook een klein stukje van de gebruikelijke routes is het niet meer druk. Maar na 2 uur vinden we het genoeg, we dachten eerst nog hier te overnachten(mooi uitzicht natuurlijk) maar als we de drukke parkeerplaats zien gaan we richting Trasimeno meer. Hier vinden we een rustige en mooi plekje aan het meer in Borghetto.Het is een CP voor 4 campers maar, 's avonds staan er 8, N 43.18360º E 12.02379º, volgens de campergids met stroom maar dat functioneert niet meer.