Spoleto

2015

Ferentillo

Van het Lago di Piediluco zijn we eerst naar Ferentillo gegaan, hier is onder de San Stefano kerk een crypte waar ook weer mummies te zien zijn. Entree € 3,50 tussen 12.30-14.30 gesloten. Om dezelfde reden als in Urbanie, moest op bevel van Napoleon de graven binnen de stadsmuren geruimd worden.

 

 

 

 

 

Het museum is klein maar je krijgt een beschrijving mee waar beschreven staat wie de mummies zijn en in welke staat. Zo is er nog iemand met baardhaar, nagels en volledig gebit.Er zijn 2 Chinesen waarvan je duidelijk de Chinese trekken kunt zien. En dat sommige met kleding begraven werden, dit waren de rijke mensen. En een lichaam waar autopsie op gedaan is, een moeder met kind beiden in het kraambed gestorven. Bijzonder allemaal, de mummies zijn zo goed bewaard dankzij het zand dat rijk is aan nitraten en chloride en door de ventilatie in de crypte.

 

 

 

 

 Spoleto

Daarna zijn we verder richting Spoleto gegaan een mooie route, bergachtig met veel dorpjes boven op de top. Een heel mooi landschap, we rijden een groot stuk niet over de doorgaande route, ik noem het altijd de witte weggetjes op de kaart. We gaan bij Spoleto naar camping Monteluco, dit is vlak bij de stad. N 42.72573º E 12.73768º.

 

 

 

 

 

’s Middag lopen we naar de spectaculaire brug Ponte delle Torri, niet ver van de camping. Dit is een enorme brug over een diepe vallei die ook dienst deed als aquaduct. Bovenop een van de heuvels staat een groot kasteel, de Rocca Albernoz. Ook hier loopt het Franciscus pad, in een groot deel van Umbrië vind je de geschiedenis met bijzondere gebeurtenissen uit het leven van Franciscus van Assisi. Als je de brug over loop kun je met liften en lopende band naar beneden de stad in, we zijn alleen naar de Duomo geweest met de fresco’s uit het leven van Maria. De gevel heeft een mooi rozetraam en een mozaïek. Vlak bij de camping staat de oude San Pietro kerk met een façade met reliëfs die oude Middeleeuwse fabels uitbeelden.

De Ponte delle Torri, niet ver van de camping.

Het heeft behoorlijk geregend gisteravond maar vanmorgen was het gelukkig droog,alhoewel rond de middag hadden we weer wat spatten. Het wordt hier ook herfst het is nog maar 20 à 21 graden. We hebben ’s morgens en ’s avonds de kachel aan en we hebben vandaag voor het eerst de lange broeken maar opgezocht. Weer naar de Ponte delle Torri gelopen en vandaar naar boven(met lift) naar het kasteel voor het uitzicht. De stad heeft 3 roltrap/lopendeband trajekten waar je dan weer met lift omhoog of omlaag moet en ergens in de stad uitkomt. We hebben in de stad weer even bij de Dom gekeken, bij het Piazza del Mercato een stuk pizza gegeten.Hier vlakbij heb je de boog van Druso, uit de 1st eeuw n.Chr. Wat rondgelopen en toen via de benedenstad weer terug. Maar omdat we dit nog niet gelopen hadden liepen we fout en liep het een beetje uit de hand, half 3 waren we terug , ik was doodmoe. Morgen gaan we weer verder naar het noorden.

De apsis van de Duomo met fresco's uit het leven van Maria.