Castiglione del Lago

2015

Castiglione

Het Trasimeno meer is vooral bekend van de veldslag van Hannibal(de Carthager) in 217 v.Chr. die hier ten noorden van het meer bij Tuoro de Romeinen versloeg in slechts een paar uur tijd met 15.000 doden onder wie hun aanvoerder consul Flaminius. Een van de beroemdste veldslagen uit de oudheid en pijnlijke nederlaag voor de Romeinen. Hannibal lokte ze in een hinderlaag, met aan de ene kant het meer en aan de andere kant het moerasgebied, de Romeinen konden geen kant op.

Castiglione del Lago was in de tijd van de Etrusken en Romeinen een eiland, nu ligt het stadje op een landtong. Het oude centrum is ook weer een Middeleeuws versterkt dorp met het Castello del Leone en Palazzo della Corgna van de fam. Corgna uit de 16e eeuw. Een sfeervol dorp met slechts 2 staatjes en een paar stadspoorten. Het heeft een leuk gezellig plein en is niet overvol met toeristen. We staan een dag/nacht op de CP N 43,12371º E 12.05105º €12 inclusief stroom.

Het plein in het centro storico van Castiglione.

S.Arcangelo

De volgende dag gaan we verder langs het meer naar camping  Polvese in S.Arcangelo N 43.08303º E 12.14082º (€ 36,40 voor 2 nachten). De camping stelt niet veel voor, maar het plekje aan het water is mooi. Verder heeft het een zwembad wat wel weer prettig is want het meer nodigt niet echt tot zwemmen! ’s Middags toch de fietsen eruit en fietsen we langs de oostkant van het meer. De westkant wat we gereden hebben met de auto was slecht, maar hier is het niet veel beter. We zijn al op veel plekken geweest maar zulke slechte wegen als hier hebben we nog nooit mee gemaakt. Het is niet slecht maar bar slecht. Aan de noordkant tot aan Castiglione moeten fietspaden zijn.

S.Feliciano

Wij zijn tot S.Feliciano gefietst waar je met de boot naar het eiland Polvese kunt. Wat wel weer leuk was dat we onderweg een bedrijfje zagen waar het riet, dat langs het meer groeit, verwerkt wordt tot rieten matten en andere rieten produkten zoals parasols. Dit gedeelte van het meer is een beschermde natte zone en het kenmerkendste gedeelte van het meer. We hadden ook gedacht hier vandaan langs het meer nog terug naar Castiglione te fietsen om het kasteel en palazzo te bezoeken. Maar dat gaat het niet worden met zulke slechte wegen, alhoewel we er mensen hebben zien fietsen hebben wij hier geen trek in.

Het haventje van S.Feliciano.
Vanuit S.Feliciano kun je met de boot naar het eiland Polvese.
San Savino beneden aan het meer is een fabriekje dat het riet verwerkt dat langs het meer groeit.
Het rietfabriekje vlak bij San Savino.
bwd  Set 1/2  fwd

Maar goed dat we gisteren hier nog naar S.Feliciano gefietst zijn want we hebben nu even een weerdipje. Vanmorgen zaten we met het ontbijt nog buiten en rond de middag kregen we een bui.Onze eerste in deze 2 weken dat we weg zijn. Het is dus een leesmiddag geworden lekker relaxed. Morgen gaan we aan de noordkant van het meer kijken.