Urbino

2015

Gradara

Sta je ergens op de berg in San Marino doet je WIND kaartje het niet meer, ja never a dull moment met WIND. We wilden naar Gradara vlak bij Cattolica, dus ’s morgens eerst maar Cattolica in voor de boodschappen en simkaartje. Blijkt dat San Marino een eigen telekom heeft(dat had ik al gezien SMT) maar daar werkte het kaartje ook met de roaming aan niet. Vandaar maar weer op zoek naar de WIND winkel. Was er niets aan de hand ,San Marino is een ander land, geen Italie!

 

 

 

 

 

Dan is het niet ver naar Gradara, bekend van het fort en van het liefdes paar Francesca en Paolo. Francesca was getrouwd met Giovanni Malatesta maar kreeg een verhouding met zijn broer Paolo. Toen Giovanni dit merkte heeft hij beiden in het fort gedood. Het middeleeuwse (gerestaureerde)stadje is nog volledig ommuurd, het is één hoofdstraat die naar het fort loopt.

De ingang naar fort Gradara.

Het is inmiddels al weer warm dus een bezoek aan het fort( € 4)komt goed uit, hier is het redelijk koel. Het is mooi gedecoreerd/beschilderd en ook gemeubileerd, zeker een bezoek waard. Je kunt helaas niet een rondje over de stadsmuren maken. Daarna houden we maar weer siësta we staan op CP/parkeerplaats vlak naast het stadje en weer lekker in de schaduw. N 43.94141º E 12.77620º, € 5 voor de camper en hier mag je 6 uur voor parkeren. Er is water maar geen stroom meer!

Urbino

 

 

 

 

 

’s Avonds na het eten gaan we naar de gratis CP in Urbino( N 43.73380 E 12.62696) zodat we de volgende morgen al om 9 uur in de stad lopen. Stevige klim de berg op terug zijn we met de bus naar de CP gegaan(info bij de VVV in het centrum). De stad is bekend om het geboortehuis van de Renaissance schilder Rafaël en het palazzo Ducale. We hebben alleen een wandeling door de stad gemaakt en zijn rond de middag naar Urbania, klein stukje westelijker, gereden. Het is gelukkig niet meer zo warm maar 28 à 30 graden en we hebben zowaar een buitje dus het koelt lekker wat af.

Urbino, heel veel straten lopen steil omhoog/omlaag.

Urbania

Het is een kleine wandeling naar het centrum van Urbania en we gaan op zoek naar de Chiesa dei Morti, waar een unieke tentoonstelling is van lichamen die in de 16e eeuw werden begraven en door een bijzondere schimmel op natuurlijke wijze gedroogd werden(€ 2). Napoleon wilde de begraafplaats buiten de stad ivm ziektes en liet alles ruimen, zo werden de mummies ontdekt. Dit waren allemaal arme mensen die zo zonder kist waren begraven. De koster vertelt over iedere persoon een verhaal waaraan hij gestoven is, er is veel onderzoek naar gedaan en veel over bekend. We staan op de mooie CP even buiten Urbania achter een grote kerk. Volop ruimte, mooi uitzicht op de kerk, er is stroom, water en alles gratis! We staan er maar met 2 campers, N 43.67974º E 12.51353º. Morgen gaan we richting Arezzo dan zitten we weer even in oost Toscane.

Het palazzo Ducale in Urbania.