Arezzo

2015

Citta di Castello

Van Urbania richting Arezzo kom je eerst door S.Angelo in Vado, waar we een wandeling door maken. ’s Morgens zijn de plaatsjes op zijn gezelligst, na de middag valt alles stil voor de siësta. Daarna ga je over de pas Bocca Trabria een behoorlijke klim. Je komt dan in het brede dal van de Tiber. Ga je rechts af kom je in Sansepolcro maar wij gaan links af naar Citta di Castello. CP 43.45947º E 12.23466º. Hier in de buurt speelt het boek zich af van Lisa St.Aubin de Teran: Een huis in Italie. In dit geval dus Umbrië, ze kopen hier een oude villa die ze opknappen. Leuk om te lezen hoe het leven zich hier afspeelt. Een boerengebied waar de mensen leven van wat hier groeit en leeft. Alles wat uit het buitenland(buiten Umbrie) komt kan niet zo goed zijn als wat hier vandaan komt.

 

 

 

 

 

Men leeft hier oa ook van de tabaksteelt. We zien in het Tiber dal de velden vol met de grote bladeren die nu langzaam geel kleuren. Verder zijn er heel veel bruine velden vol met uitgebloeide zonnebloemen. Het moet hier in de zomer een prachtig gezicht zijn. Het is al half 2 als we een wandeling door Citta di Castello maken, eigenlijk geen geschikte tijd meer.We vinden een plattegrond van de stad met een wandelroute. De markt wordt opgeruimd en het leven valt stil, tijd voor de siësta. Het is een mooie oude binnenstad met kleurige huizen, Middeleeuwse smalle straatjes. De Duomo heeft een aparte ronde klokkentoren uit de 11e eeuw(Romaans/Byzantijns).Zo komen we ook bij de loggia met fresco’s van de San Domenico kerk. Daarna houden we ook maar siësta en na de koffie rijden we verder richting Arezzo.

De ronde klokkentoren van de Duomo van Citta di Castello.

Citerna

In Citerna, een klein Middeleeuws plaatsje boven op een berg, maken we ook weer een wandeling. We staan op een prima plekje om te overnachten, onder de bomen met een mooi uitzicht N 43.49824º E 12.11461º.Vanmorgen zijn we naar camping Villaggio Le Ginestre(ACSI) gereden,vlak bij Arezzo N 43.44957º E 11.78945º. Tijd voor een rustig dagje, wat lezen en even gezwommen. Het is heerlijk weer, met af en toe een wolk en gelukkig maar 26º.

 

 

 

 

 

 

Arezzo

Arezzo is een van de rijkste steden van Toscane, het is bekend om haar goud(juwelierswinkels), kunst en de vele antiekwinkels. Het is van oorsprong een Etruskische stad maar later verovert door de Romeinen. Nog later werd het ingelijfd door Florence. Het ligt nl mooi op de route van Rome naar Florence. Het bekendst is het Piazza Grande, waar op de 1ste zondag van de maand de grootste en oudste antiekmarkt van Italie gehouden wordt. Maar gisteren was er feest nl het steekspel de Saracenen, een toernooi tussen de 4 stadswijken, waarbij men probeert te paard met een lans het midden van een schild te treffen dat door zogenaamde Saracenen wordt gedragen.We hebben het overgeslagen, geen zin in zo’n drukte in de stad.

Vanmorgen zijn we op de fiets naar de stad gegaan, het was er lekker rustig. Nadeel was wel weer dat men op het plein de tribunes aan het opruimen was en het zand, dus niet echt het moment voor mooie foto’s, jammer. Langs het plein staan diverse mooie indrukwekkende gebouwen oa.het Palazzo delle Loge met zijn brede bogen, een werk van Vasari, het multitalent: schilder, beeldhouwer, architect en schrijver. In de stad is veel van hem te zien. Er zijn veel gebouwen en monumenten, te veel om allemaal te bezoeken, maar het belangrijkste is de basiliek di San Francesco. Je kunt er niet zo inlopen, men gaat er per half uur per 25 bezoekers tegelijk in. Aan het eind, de kapel, zijn de beroemde fresco’s van Piero della Francesca te zien. Geschilderd tussen 1452 en 1466 ze vertellen de legende van het H. Kruis. Entree € 8 inclusief tentoonstelling in de crypte. Ik had een boek waar de diverse onderdelen beschreven stonden, het verhaal zegt ons niets. En ik moet eerlijk zeggen we hadden zoiets van is dit het nou? Het is niet eens helemaal compleet er ontbreken diverse gedeeltes, ook van de fresco’s op de zijmuren van de kerk.

Piazza Grande, men is bezig de tribunes van het feest op te ruimen.

We hebben al heel veel kerken en fresco's gezien en die van Monreale in Palermo blijft onze topper. In de boeken wordt het omschreven als een reis naar Arezzo waard??? Ook de Pisaanse gevel van de Santa Maria della Pieve,heel erg vervallen. Wij hebben dan de gevels van diverse andere kerken in ons hoofd in Lucca ,Siena. De klokketoren van deze Romaanse kerk is het symbool van Arezzo. Verder is het wel een sfeervolle oude binnenstad met oude gebouwen met mooie details. In het begin van de middag vonden we het genoeg zo en zijn weer terug gefietst. Route heen is eenvoudiger, terug goed opletten ivm éénrichting verkeer! Vandaag de 3e en onze laatste dag op camping Le Ginestre, wat gefietst,gezwommen en gelezen. Morgen gaan we een stukje verder Toscane in om daarna richting Cortona te gaan.