Orvieto

2015

Civitella del Lago

We gaan nu richting Orvieto en rijden langs het Lago di Corbara, een stuwmeer in de Tiber. De 2 campings die hier zijn, zijn dicht dus gaan we naar Civitella del Lago, een klein dorpje boven op een berg op 476 m hoog uitkijkend over het meer. Hier is een kleine(ACSI) camping Il Falcone die wel open is en de camping heeft ook een zwembad(je) N 42.70662º E 12.29133º.

 

 

 

 

 

Het is nog steeds mooi weer, gelukkig niet meer zo warm, en omdat het weekend is kiezen we maar even voor een relax dag bij het zwembad. Een heel gedoe om een plekje te vinden op het terrein met de vele bomen, maar we staan. Wat lezen, zwemmen en wat huishoudelijk bezigheden een rustig dagje. De volgende dag gaan we toch maar weer verder, eerst maken we nog een wandeling door Civitella, dorpje met een mooi oud centrum en een mooi uitzicht naar het Corbara meer. Op diverse plekken staat een info bord met tekst in Italiaans en Engels over diverse bezienswaardigheden. Zo lezen we dat er palazzi zijn van families die verwant zijn aan de fam. de Medici uit Florence. Er is juist een trouwerij bij de kerk, als men naar binnen is komt er een grote aanhanger achter een tractor met strooigoed, rijst en ik zie er macaroni en andere dingen tussen zitten. Vlak voor het dorp is een grote parkeerplaats waar je ook goed zou kunnen overnachten.

Civitella hoog boven op een bergtop.

Orvieto

Tegen de middag zijn we in Orvieto, dit ligt hoog boven op een vlakke tufstenen berg. We kiezen niet voor de CP tussen 2 spoorlijnen maar rijden naar een P/CP aan de westkant van de stad, N 42.71648º E 12.10513º, voor 4½ uur betaalden we €6,40.

 

Vanaf de parkeerplaats gaan we met 6 roltrappen naar het oude centrum. Vanaf de andere CP moet je stuk lopen naar de cabinelift, dan de bus of een stuk lopen. Belangrijkste bezienswaardigheid natuurlijk de Duomo met een prachtige voorgevel met mozaïeken, helaas staat die in de steigers. Men begon te bouwen in 1290 maar hij was pas in 1600 klaar. Entree kost €3, binnen zijn er heel veel fresco’s, met rechts en links een kapel waarvan de Capella della Madonna di San Brizio de bekendste is. Angelico begon in 1447 met het schilderen van de fresco’s op het gewelf maar kon dit niet voltooien. In 1499 werd het werk voorgezet door Luca Signorelli,deze fresco’s vonden we veel mooier en indrukwekkender dan de fresco’s in de Basiliek van Arezzo. De kerk behoort zeker tot een van de mooiste van Italië.

Piazza delle Republica met de San Andrea met daar naast de 12 hoekige klokkentoren.

Dan is er ook hier een Piazza del Popolo waar het Palazzo de Popolo staat uit de XII eeuw. Het is een mooie oude binnenstad, wel toeristisch maar omdat het zondag is, is er ook veel gesloten. De VVV sluit hier ook tussen de middag! We lopen helemaal naar de oostkant van de stad voor de Pozzo di San Patrizio een meesterwerk van techniek op bevel van Paus Clemens VII werd hier een 62 meter diepe put gegraven naar een bron. Dit was om de stad bij een belegering van water te voorzien. Over de lage traptreden konden de lastdieren omlaag lopen tot aan de bron en daarna via de opgaande kant weer omhoog. Totaal zijn het 248 treden, we hebben ze allemaal naar beneden gelopen en toen weer omhoog ook nog voor een entree prijs van 3.50 euro. Ja, je moet er soms wat voor over hebben.Terug nemen we de bus weer omhoog naar het centrum €1.30. De beiden parkeerterreinen,ook CP,vonden we niks om te overnachten, toen maar stuk doorgereden richting Terni.

Plafond en ingang van de Capella della Madonna di San Brizio.

Bij Guardea zouden ook 2 CP’s zijn, verleden tijd, even geïnformeerd bij het restaurant maar we mogen toch ergens op P staan N 42.62173º E 12.25355º. We zoeken niet verder, het was een vermoeiend dagje en het is inmiddels als 6 uur geweest.