San Marino

2015

Dinsdag gaan we toch verder ondanks dat het nog behoorlijk warm is, we gaan eerst naar San Marino. Dit is bijna 500 km waarvan het grootste gedeelte over de betaalde autobaan. Een vreselijk drukke saaie route, op de hele route hebben we 1 “echte” P gezien zonder bomen en/of banken.Verder alleen maar parkeergelegenheid bij de tankstations, die allemaal overvol zijn. Het is 34 graden en op de parkeerplaats denk ik dik boven de 40 op het gloeiend hete asfalt. Een broodje eten en koffie drinken hebben we beide keren in de camper gedaan alles dicht, motor aan met de airco en de ventilatie. Om 4 uur zijn we op de gratis CP in San Marino(Borgo Maggiore) P 13, N 43.94069º E 12.44185º. De voorzieningen(toilet/water) zijn op het lagere gedeelte van de grote P.

San Marino is gesticht door Marinus van Rimini in 301 NChr. toen hij vluchtte voor de Romeinen die de Christenen vervolgden. Hij stichtte er op de berg Titano een nederzetting het latere stadstaatje San Marino. Het werd de eerste democratische republiek van Europa. Het bestaat uit de oude stad en nog 9 dorpen er omheen met totaal 3300 inwoners. We zijn er al diverse keren vlak langs gereden, op weg of vanaf Ancona maar het was er nog nooit van gekomen.

Vanaf de CP is het een klein stukje lopen dan kun je met de lift omhoog naar het oude San Marino. Vanmorgen op tijd met de lift omhoog die ieder kwartier gaat voor €4.50 retour. Het was toen nog redelijk rustig zodat we vrij rustig bij het wisselen van de wacht bij  konden kijken. Dit gebeurt alleen in het seizoen, om het uur(op de halve uren!) bij het parlements gebouw. Een klein spektakel in oude kostuums. Het stadje doet een beetje middeleeuws aan maar is vol met souvenirswinkels en eetgelegenheden waar je op heel veel plekken een mooi uitzicht hebt.De berg is ruim 700 m hoog dus je vangt er vaak een beetje wind wat nu erg lekker is want het is weer warm. Er zijn 3 torens(die ook op de euro munt van SanMarino staan) waarvan de 1ste, de Guaita, de bekendste is. Entree € 4,50 en voor EU 65+ € 3.50

Het parlement gebouw met op de voorgrond het vrijheidsbeeld.

Dit 65+ kaartje geldt voor veel dingen maar ik dacht dat het ivm met bezuinigingen afgeschaft wordt. We zijn niet helemaal boven in de toren/kasteel geweest het laatste stuk was niet echt over een trap dus dat hebben we maar overgeslagen. In de Basiliek van de heilige Marinus gekeken, niet echt een aanrader, Marinus zie je nergens,er staat een tombe/altaar waar hij waarschijnlijk in ligt. Half 2 waren we weer bij de camper, tijd voor de siësta. De camper staat in de schaduw en we kunnen ernaast in de schaduw zitten en we vangen af en toe een beetje wind. Waar vind je weer zo’n plek met deze drukte en hitte, we blijven lekker vannacht weer staan, morgen maar weer verder.