Spello

2015

Trevi

Zaterdag zijn we van Monteluco naar Montefalco gegaan via Trevi. Beiden plaatsjes liggen in de brede Umbrië vallei, ook weer boven op een top. De steden kijken uit op de historische Via Flaminia,een oude Romeinse route. We vinden het hier overal zo dicht bevolkt, je zou het bijna vol noemen, overal waar je kijkt huizen en plaatsjes.

 

 

 

 

 

In Trevi was er een biologisch weekend met allerlei manifestaties. Daarom was het museum gratis, vooruit dan lopen we er even in. We zijn verbaasd zo’n mooi uitgebreid museum vooral over de olijventeelt. De plaats is bekend om zijn goede kwaliteit olijfolie. Er is ook kunst te zien die iets met San Francesco te maken heeft. Ook hier zien we de blauwgele bordjes van de Franciscus wandelroute. We maken via een plattegrond van de VVV een wandeling door het stadje. Het centrum is erg oud, men is bezig een en ander te restaureren. Op heel veel huizen zie je Palazzo staan. Grote huizen van de vroegere rijken.

Montefalco

Daarna rijden we naar Montefalco, vlakbij en ook boven op een top.De CP ligt vlak bij het oude centrum N 42.89211º E 12.64806º €5 inclusief stroom. Montefalco is vooral bekend van zijn wijn, naar men zegt de beste van Umbrië. Ook weer een oude centrum met heel veel winkels waar je kunt proeven en kopen natuurlijk. als je de kleine straatjes/steegjes doorloopt ziet het er allemaal keurig verzorgd uit. Hier wordt geld verdiend dat kan ook niet anders als we de prijzen van de flessen zien.

Het plein in het centro storico van Montefalco.

Bevagna

Zondagmorgen nog geen 10 km gereden en we zijn in Bevagna, ook een oude ommuurde stad, deze keer niet boven op een top. CP 42.93491º N 12.60729º net buiten de stadsmuur. Het oude centrum van Bevagna heeft een asymetrisch plein met een Palazzo en 3 kerken, zeer oud uit de 11e en 12e eeuw. Je vindt er Romeinse en Middeleeuwse overblijfselen. Zo worden er op een aantal plekken oude ambachten getoond. Wij zijn bij de muntmeester en bij de papierfabriek wezen kijken. Perugia en Cortona hadden munten die ook hier gemaakt werden. Het smelten van het metaal duurde 7 a 8 uur. Daarna werd het in een mal gegooid zodat er een staafje van gemaakt werd. Staafje slaat men plat tot de dikte van de munt, daarna wordt het in repen geknipt, daaruit vierkanten, dan worden de 4 hoeken eraf geknipt. Wat over bleef werd rond geslagen, daarna werd de matrijs van de muntsoort gebruikt. Tijdens het proces werd de munt op gewicht gecontroleerd. Bevagna is een toeristische stad dus vandaar dat dit soort activiteiten getoond worden.

Het asymetrische plein piazza Silvestri met de grote Romaanse kerk de San Michele in het centrum van Bevagna.

Spello

De volgende morgten rijden we naar de CP bij Spello N 42.99380º E 12.66776º €8 . Spello is ook weer zo’n plaats boven op een top en ook nog eens alles vreselijk steil. Men was er ook bezig met het riool, de kerk met de mooie fresco’s, volgens de boekjes een bijzonderheid,was tussen de middag gesloten(12.30-15.30). Dus achter in de middag nog maar weer eens omhoog geklauterd, helaas geen busjes gezien. De Santa Maria Maggiore kerk heeft een kapel met fresco’s van Pinturicchio over de geboorte en kinderjaren van Jezus. De kerk is een protserige zogenaamde engeltjeskerk(vol met beelden), niet mijn ding. Halverwege de kerk is de kapel er zit een glazen wand voor met een mijnheer aan wie je € 2 entree moet betalen. Hij doet dan het licht aan, maar je mag geen foto’s nemen dan heb ik zoiets van laat maar we konden het zo ook zien. Net als met de “beroemde fresco’s” in Arezzo we waren er niet van onder de indruk. Morgen gaan we naar Assisi ook weer vlakbij.

Toegangspoort naar het oude centrum met er achter de porta Venere met aan beide zijden 2 12 hoekige torens(nieuw).