De Limfjorden

2017

Spottrup

Vanaf Lemvig gaan we verder het binnenland in, je komt dan in het fjorden gebied. De Limfjorden lijken een merengebied maar staan in verbinding met de zee. Er liggen diverse eilanden in die meestal via bruggen te bereiken zijn. Mors is het grootste eiland, hiertegenover ligt het kasteel van Spottrup, een burcht uit de late Middeleeuwen(1500), omgeven door water en aarden wallen. In het begin was het kasteel eigendom van de bisschop van Viborg.

De Middeleeuwse burcht Spottrup, omgeven door water en aarden wallen.

Later is het bewoond geweest door beroemde en beruchte kasteelheren. In 1937 werd het staatseigendom en is het gerestaureerd. Je kunt er helemaal doorheen lopen, mega hoge kamers, hier en daar wat meubels. Gangen, trappetjes, de wc's boven de gracht, de zolder en beneden in de kelder de keuken. En met diverse bezigheden voor kinderen!

 

 

 

 

 

Bij Glyngore overnachten we N56.76184º E8.86984º, het is een klein vissersdorpje met ook een jachthaven met CP, toch is er niet veel activiteit. Op het eind van de "middelste" pier is een stort put voor de schepen?

Mors

De volgende dag gaan we het eiland Mors op, we rijden de zgn Margrietroute over het noordelijke deel. Dit zijn routes die in heel Denemarken staan aangegeven(bordjes met margrieten) over de kleine, mooie binnenweggetjes. Het is een heuvelachtig landschap maar de kusten zijn hier en daar steil. Ooit ontstaan door een vulkanische uitbarsting in het Skagerak, hierdoor opstond het zgn moler, vulkanisch as vermengd met leem. Een gebied waar ook veel fossielen gevonden zijn.

Ejerslev Lyng

Bij het jachthaventje van Ejerslev Lyng aan de oostkust maken we een wandeling om de kleine lagune. Hier werd vroeger kalk gewonnen,in de kleine vrij toegankelijke tentoonstellingsruimte(Udstilling) is zelfs een lijst met boten die de kalk kwamen halen. Boten uit oa Delfzijl en Farmsum, met ook briefjes van de Nederlandse kapiteins uit 1947. Er hangen ook foto's van de fossielen die in dit gebied (op het eiland Fur)gevonden zijn oa van een grote zeeschildpad.

De haven van Ejerslev Lyng.

We krijgen een stevige regenbui rond de middag, maar als we later bij de de westkust bij Salgjerhoj, hoogstepunt 88 m, en de Hanklit zijn is het gelukkig weer droog.We maken dan een wandeling langs het strand en de klif waar je de lagen van het moler, het vulkanische as, goed kunt zien.Tijdens verschillende ijstijden zijn de aslagen(179!) in de verdrukking gekomen door de kracht van het landijs. Daarom zijn de lagen geplooid.

We hebben nog nooit in een land zoveel picknick plekken gezien, echt overal. Hier bij de klif en ook bij de stranden overal parkeerplekken met bankjes en ook vaak met toiletten. Alles keurig in orde met papier en zeep, ook overal afvalbakken. Overnachten mag hier niet om 10 uur 's avonds moet je weg zijn. Meestal vinden we wel een P of CP in een stad of bij een haven.

Ook hier heel veel vulkanische aslagen.

Inmiddels zijn we het eiland weer af, via de brug bij Thisted en staan hier op CP met uitzicht op het Limfjord (N56.95192º E8.68254º er is ook een openbaar toilet).Ook hier een wandeling door de stad gemaakt maar deze plaatsen hebben niks bijzonders, winkelstraten zoals overal. Net zoals Ringkøbing, Lemvig, en Nykøbing.

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...