Rømø

2017

Tønder

Donderdag morgen 24 augustus zijn we vanuit Blomberg,waar we op familiebezoek waren, vertrokken en via Hannover en Hamburg naar Denemarken gereden. Om 3 uur waren we bij het stadje Tonder net over de grens bij Duitsland. Dit gebied is wisselend Deens en Duits geweest, Tønder koos in de Sleeswijkse kwestie de kant van Denemarken ondanks protest van Duitsland. Zo verloor Tonder zijn koopkrachtige Duitse achterland en ging het economisch slechter.

 

 

 

 

 

Tønder was in de 16e eeuw nog een belangrijke havenstad, door het stijgen van het land en het verzanden van de rivier de Vida konden de schepen hier niet meer komen. Toen ontwikkelde het zich als een industriestad met een bloeiende kantindustrie. Het stadje heeft een oude binnenstad met diverse mooie koopmanshuizen met gevels en deuren uit de 16e, 17e en 18e eeuw, vooral veel mooie barokdeuren.

Drukte in de Ostergade vanwege het muziekfestival.

We vinden een plekje op een P bij een school(N 54.93711º E 8.88175º) niet ver van het centrum. We maken een wandeling door de oude binnenstad. Deze week is er het bekende 4 daagse Tønder muziekfestival. In de belangrijke winkelstraat, Ostergade, met de mooie koopmanshuizen staan kraampjes en zijn er veel terrasjes. Het is een internationaal festival met muziek uit Ierland, Schotland, Denemarken en de andere Scandinavische landen. Als het donker wordt maken we nog een wandeling door het centrum, echt druk is het nog niet, het feest moet nog op gang komen?

Rømø

Van Tønder naar het schiereiland Rømø is maar een uur rijden. Het heeft sinds 1948 een 9 km lange dijk waarover je het eiland gemakkelijk bereikt. Vroeger was het een welvarend eiland van de walvisvaarders maar toen de Groenlandse walvis uitgestorven was raakte het eiland in verval. Er zijn nog een paar dingen die hier aan herinneren zoals een tuinhek/erfafscheiding in Juvre van walvisbeenderen, bij gebrek aan hout! Na 1948 kwam het toerisme op het eiland, er wonen weinig mensen op het eiland, het zijn voornamelijk vakantiedorpen en huizen. Gezellige dorpjes vind je hier niet men komt hier voornamelijk om te kitesurfen en vliegeren op de brede stranden.

 

 

 

 

 

We rijden eerst naar het noorden op het eiland gaan daarna naar de CP Oasen in het zuiden van het eiland, N 55.09494º E 8.54138º, €15 met alle voorzieningen zoals wasmachine en droger, een zgn topplaats en terecht. Het is mooi weer dus we gaan het eiland met de fiets verkennen, lopen hier en daar wat en verbazen ons over de vele campers. Het is denk ik ook veel weekend drukte nu met veel Duitsers. Men rijdt met auto's en campers over de stranden en met de auto's zelfs door het water om van het ene strand naar het andere te gaan. Tot 9 uur mag je 's avonds op het strand staan dan moet je weg naar CP of camping. Bij Lakolk, het vakantiedorp aan de westkust, is het een lange rij van campers langs het water, zover als je kunt kijken.Het eiland doet natuurlijk aan onze Waddeneilanden denken met dat verschil dat je over het strand mag en kunt rijden.

Het Sonderstrand aan de zuidwest kant van het eiland.

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...