Ebeltoft

2017

Ebeltoft

We staan vlak bij Ebeltoft dus we gaan 's morgens eerst naar het fregat Jylland in de haven van Ebeltoft. Er is regen voorspelt,er vallen al wat spatten, een mooie gelegheid om eerst het schip te bezoeken. Ebeltoft ligt op het schiereiland Mols tegenover Aarhus. Landschappelijk een mooi gebied en ook een nationaal park. In een droogdok ligt hier het fregat Jylland een zeil/stoom schip uit 1860 van 71 m lang en 13 m breed .Het is hier terecht gekomen nadat het in 1864 bij de slag bij Helgoland veel averij had opgelopen. Waarschijnlijk was dit de laatste zeeslag oude-stijl.We treffen het want het is redelijk droog.

 

 

 

 

 

Je kunt door het hele schip lopen(3 dekken) en op diverse plekken wordt het leven aan boord uitgebeeld. Zoals de ziekenboeg, waar een been geamputeerd/behandeld wordt onder gekreun en andere geluiden. Mannen zijn bezig de kanonnen(44)te laden terwijl je een film ziet op de wand wat er buiten gebeurt, 9 mannen waren nodig om een kanon te bedienen. Verder het kombuis, de kooien, hangmatten en de luxe hutten van kapitein en officieren. Je kunt ook beneden in het ruim komen en buiten bij de romp.Heel erg leuk allemaal en je kunt er een hele tijd in zoet brengen.

Het opendek van de Jylland.

Rond de middag begint het weer te regenen, tijd voor siësta, achter in de middag zou het droog worden, dan gaan we het dorp maar in. We blijven op de parkeerplaats staan terwijl het stevig regent maar inderdaad om 3 uur is het droog en krijgen we zelfs af en toe een zonnetje erbij. De haven heeft nooit een belangrijke rol kunnen spelen, want Ebeltoft lag niet echt op de handelsroutes. En vervoer over land werd later belangrijker. Dus grote voornamen huizen van koopmanslieden zie je hier niet, hierdoor is het wat landelijke karakter bewaard gebleven. Toch heeft de plaats stadsrechten, nl in 1301 gekregen als beloning voor de steun bij het oprollen van een bende kapers op het kleine eilandje Helm voor de kust. In de oude straatjes staan diverse oude vakwerkhuizen uit de 16e en 17e eeuw. In het stadje zijn ook weer een aantal musea maar het bezoek aan het fregat vinden we genoeg, hier is ook op de wal een klein museum bij waar het een en ander uitgebeeld wordt.

Het raadhuis uit 1576 van Ebeltoft, hier liggen de valse munten van de bende uit Helm.

Elsegarden

We gaan naar ACSI camping Blushøj(N56.16863º E10.72969ø) bij Elsegarden, 5 km ten oosten van Ebeltoft aan het Kattegat.Vanmorgen was het mooi fietsweer, geen wind en zelfs af en toe een zonnetje! We maken een tochtje langs de zee en dan naar Draby, hier staat een grote(uiteraard witte) kerk. De grote gotische kerk stond ooit bekend als de Dom van Mols. Ooit een klein zeemanskerkje, want Draby lag toen aan de kust, en is later tot een grote kerk verbouwd.

Draby op het schiereiland Mols.

De kerk staat op een heuveltje, zoals er zoveel hier zijn, en heeft ook nog eens een enorme hoge toren. Van binnen is er een mooie toegang tot het voorportaal met versierd met houtsnijwerk en het heeft plafond beschilderingen .Er is op dat moment een organist aan het oefenen op het orgel wat wel een mooi sfeertje geeft. We gaan door de heuvels weer terug en dat is heuveltje op en heuveltje af. Het is een mooi gebied met ontelbare kleine heuvels. In de namiddag krijgen we weer wat lichte regen, maar 's avonds is het weer droog.

 

 

 

 

 

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...