Fyn

2017

Middelfart

Als het weer droog is rijden we over de grote brug(uit 1970)naar Middelfart op het eiland Fyn. Vroeger stonden er op 3 plekken veermannen om de mensen over te zetten naar Jutland. De middelste plek kreeg de naam Middelfart.

 

 

 

 

 

Op de parkeerplaats in het centrum heb je zicht op de grote nieuwe brug over de kleine Belt we staan nu precies aan de andere kant van waar we vanmorgen in Frederica stonden. Als je door rijdt zie je de oude brug uit 1935 en de oude haven. We maken een wandeling door de stad, ook hier weer een aantal mooie vakwerkhuizen, deze liggen rond de oude rode bakstenen kerk.

De oude haven van Middelfart met op de achtergrond de oude brug.

We rijden naar de kust door het hertenpark van landgoed Hindsgavl en vinden een prachtig plekje op een P aan het water N55.49439º E9.70392º even ten zuiden van Middelfart. De volgende morgen hebben we mooi zicht op een visser die met zijn netten bezig is. We gaan weer een groot stuk van de Margriet route rijden aan de zuidwestkust naar Assens. Onderweg bij een mooi uitzichtpunt krijgen we een stortbui maar als we een half uur later bij de Brende Molle komen hebben we weer een zonnetje. Bij deze beek was ooit een korenmolen, later werd er elektriciteit opgewekt tot 1980. Dit werd door modernere technieken overbodig en toen heeft men er vistrappen in gebouwd voor de forel en zalm.

 

 

 

 

 

Helnaes

In Assens krijgen we bij de VVV info over de stad maar ook een mooie route langs de kust en naar het schiereiland Helnaes. We hadden eerst het plan om hier op een camping te gaan staan. Maar het is mooi weer geworden dus we besluiten om de route nu te gaan rijden. Het is een smalle weg maar goed te doen. Prachtig uitzichten op de Kleine Belt, toch nog een keer even een kleine bui maar dan is het snel weer mooi weer.

We rijden het kleine schiereiland Helnaes in de rondte, en vinden een mooi rustig plekje N55.13371º E10.04016º. Wat een goede beslissing om gister mooi stuk langs de kust en het eiland te rijden. Vandaag is het bar en boos, regen en wind.

De route van Assens vlak langs de kust naar Helnaes.

Egeskov

We gaan naar kasteel Egeskov(een waterburcht)dat nog bewoond wordt door Graaf Michael Ahlefeldt-Lauria-Bille met zijn gezin sinds 1986. Dus een gedeelte met privé vertrekken zijn niet toegankelijk. 190Kr pp voor alle onderdelen op het terrein, niet goedkoop maar wij vonden het zeer de moeite waard. Maar er is genoeg te zien, keurige Nederlandstalige folder, met oa de geschiedenis van het kasteel. Het zijn eigenlijk 2 zgn landhuizen die door een metersdikke dubbele muur met elkaar zijn verbonden. bij het kasteel is een groot terrein met diverse gebouwen met tentoonstellingen van oa. oude auto's, motorfietsen, fietsen, koetsjes,kleding, ook auto's van hulpdiensten zoals brandweerauto's ambulances etc. en oude caravans. In de folder staat dat het aantal voertuigen 530 is! Het is een groot terrein(20 ha)waar je eigenlijk met de hele familie een dagje zoet kunt zijn, speeltuin, tuinen, labyrint tuin, de bomentop wandeling, 100 m op 15m hoogte!

Egeskov.
De jachtkamer met de speciale kachels.
Een van de vele slaapkamers.
De grote hal met oude auto's.
bwd  Set 1/2  fwd

Toen we aankwamen rijden dacht ik wel wat een mega parkeerplaats maar nu begrijp ik dat, tig mogelijkheden om je te vermaken, het wordt in een folder aangeprezen als: Het levende slot. Omdat het nog steeds regent, gaan we naar ACSI camping Faaborg N55.11686º E10.24626º.