Fyn-Langeland

2017

Faaborg

De hele nacht hebben we regen gehad, 's morgens uitgeslapen en toen het om 10 uur droog was toch maar vertrokken. De afstand naar de stad is iets te ver om te lopen en fietsen vinden we nu geen optie. Faaborg is ook weer een haven en handelsstad uit 1100 met een oud centrum met vakwerkhuizen.

 

 

 

 

 

Het gezicht van Faaborg is de mooie gele klokkentoren, dit is het enigste dat over is van een middeleeuwse kerk. Hij is maar beperkte tijd geopend helaas niet toen wij er waren. Ook hier weer een aantal huizen met een geschiedenis, zo woonde hier Riborg Voigt. De arme student(sprookjesverteller) Hans Christiaan Andersen dong naar haar hand, maar zij koos voor de apothekerszoon. Na de wandeling gaan we hier eens rustig rondkijken in een SuperBrugsen,een supermarktketen met een wat luxer assortiment dan bv Lidl.

Mooie oude huizen in het oude centrum van Faaborg.

Langeland

Achter in de middag rijden we naar het schiereiland Langeland, een eiland dat 52 km lang is en maar 10 km breed op het breedste stuk. We gaan naar de CP bij de haven van Rudkøbing en staan hier weer erg goed met een mooi uitzicht op de grote brug naar het vaste land N54.94059º E10.70990º 130 Kr. pinnen. Langeland is gevorm in de laatste ijstijd door het wegtrekken van het ijs zijn er nu meer dan 1000 kleine heuvels. Veel slingerende wegen door een mooi heuvellandschap van kleine dorpjes op heuvels. De dorpen hebben veel de toevoeging bolle, bv Ennebolle, Tressebolle en Skatebolle etc etc.

 

 

 

 

 

We maken al vroeg een wandeling door Rudkøbing, kijken bij de Hollandse molen en bij het standbeeld van H.C. Orsted de apothekerszoon en de ontdekker van elektromagnetisme en die als eerste in 1825 aluminium produceerde. Verder is het een plaatsje als zovele hier met mooi huisjes en grote mooie vakwerkhuizen. Daarna maken we eerst een rit door het noordelijk deel van het eiland nemen een kijkje bij het rode Tranekaer slot, ook weer op een heuvel. Het is niet open voor publiek, het is eigendom van een adellijke familie.

De Hollandse molen in Rudkøbing.

Daarna kijken we vlak bij, bij de slotsmolle, een rode molen net als het slot Tranekaer. We zien hier op het eiland diverse molens. Daarna naar het zuiden, eerst naar de klif bij Ristinge, daar loopt een mooi wandelpad langs. Jammer dat ging het niet worden want er kwam een bui aan. We zijn nog net op tijd bij de camper terug voordat het begint te regenen.

Dan rijden we maar naar de vissershaven Bagenkop aan de zuidpunt, toen hadden we toch een hoosbui te pakken. Alleen maar op de kade koffie gedronken, met een mooi uitzicht en weer terug. Nog wel even bij Kong Humbles Grav gekeken, een hunebed uit de prehistorische tijd van ruim 3000 v.Chr., ovale vorm van 77 stenen en het graf zelf met een grote deksteen. We dachten dat we er via een graspad naar toe konden lopen maar stukje verder moesten we door een akkerland, officiële route want er stonden stokken. En na wat regen kun je je voorstellen hoe dat er uit zag. Het weer werd  weer wat beter en we  kregen  zelfs weer zon.

 

 

 

 

 

De planning was bij Nyborg op een CP/P te gaan staan, maar om een paar reden stond het ons niet aan dus door gereden richting de grote tol brug over de Grote Belt. Vlak voor de brug is een grote P N55.29755º E10.84460º, waar we nu staan het is even niet anders, maar dat hadden we beter niet kunnen doen!!!

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...