Saeby

2017

Skagen

We gaan naar Skagen, rond Skagen staan diverse vuurtorens maar er staat ook een replica van een hele oude uit 1627, een bascuul vuurtoren. Het vuur werd in een korf gedaan en omhoog gehezen. De oude huizen hier in de buurt zijn vaak kleine popperige huizen maar het ziet er allemaal keurig uit. We gaan nu naar het centrum van Skagen, een mooi stadje met oude huizen en prachtige kwaliteits winkels. Wil je winkelen dan kun je hier goed terecht. Na de middag rijden we naar de andere kant van de landtong aan het Skagerak, hier ligt Gammel Skagen(oud Skagen) dit stelt als plaats niet veel voor, nog popperiger huizen dan in Skagen.

De oude wijk van Skagen in de verte de bascuul vuurtoren.
Replica van de bascuul vuurtoren uit 1627 .
Het winkelcentrum van Skagen
Huisje in Gammel Skagen.
bwd  Set 1/2  fwd

Stukje zuidelijker ligt Rabjerg Mile, ook weer zo'n gebied met stuifzand duinen van 40 m hoog, vlak bij het Skagerak. Het enigste woestijn gebied van Denemarken , het is al 4 km landinwaarts geblazen door de wind en verplaatst zich elk jaar 15 m naar het noord oosten richting Kattegat. Heel bijzonder als je boven op zo'n berg staat of je in de Sahara bent en toch zie je bomen verderop. Bij de parkeerplaats staat een info bord waarop de geschiedenis is uitgebeeld, hoe het ontstaan is in de loop der eeuwen. En waar de duinen bv in 2100 zullen liggen. Bij al de bezienswaardigheden hier staan mooie info borden waar alles uitgelegd wordt. Ook vind je op heel veel plekken folders met informatie.

We gaan vlakbij naar ACSI Camping Radjerg Mile N57.65228º E10.45366º, weer een camping met alles erop en aan.Tot binnen zwembad aan toe, maar wat we hier heel bijzonder vonden was het keukengedeelte, 12 dubbele kookpitten, 4 ovens en 2 magnetrons. Je staat wel weer tussen heggen, opgesloten noemen wij dat,nou ja niet alles kan ideaal zijn. De familiebadkamers, die we op andere campings waar we waren ook zagen, zijn prachtig. Douche, toilet en wasbak in een zeer grote ruimte. Alles gaat digitaal, je hebt een kaart waarmee bijgehouden wordt hoe lang je doucht, de stroom wordt bijgehouden hoeveel je verbruikt. Hier aan zit een limiet anders is het bijbetalen maar voor 17 euro(ACSI), naseizoenprijs natuurlijk, vinden wij het niet duur. Aan menig CP hangt een duurder kaartje.

De weersvoorspellingen zijn slecht voor de komende dagen, maar vanmorgen was het toch droog dus gaan we naar Saeby, nog geen uur rijden. Dit is ook weer een oude vissersplaats met mooie oude vakwerkhuizen. Een mooier oud gedeelte dan in Skagen. De grote witte kerk is het bekende plaatje van Saeby en het restant van een klooster dat hier ooit stond. Er vlakbij staat een huisje en als ik het bord dat aan de gevel hangt goed begrijp was dit het Anna hospitaal uit 1565.

 

 

 

 

 

In de kerk zijn nog wat oude muurschilderingen uit de 16e eeuw. De kerken zijn hier allemaal Luthers, de staatsgodsdienst. Bij Maarten Luther ontstond dus het Protestantisme, hier door hebben de kerken nog wel wat meer versieringen en ook beschilderde preekstoelen. Bij Calvijn, ook een volgeling van Luther, is de opsmuk in de kerk verdwenen en zijn het kale en sombere kerken geworden. We staan gezellig bij de haven met een mooi uitzicht. Bij de VVV weer de nodige info gehaald,ongelooflijk wat hier allemaal ligt. Zo zijn er 4 wandelingen rond Saeby waaronder een van 5 km die ons wel wat leek. Om 2 uur begint het te regenen, het ziet er niet uit dat het snel voorbij is, dus dat wordt geen wandeling, jammer. We gaan maar wat lezen. Achter in de middag vertrekken we maar naar een CP richting Aalborg, CP Flauenskjold N57.24826º E10.28440º €10 incl stroom €6,50 zonder stroom.

De kerk van Saeby, ooit behoorde die bij een klooster.

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...