Ribe

2017

Ribe

De volgende morgen gaan wij weer naar het vaste land naar Ribe, de oudste stad van Denemarken die al bestond in 850 in de tijd van de Vikingen. Ook ooit een stad met een belangrijke zeehaven maar door dichtslibben van de rivier ligt het nu een stuk landinwaarts. We parkeren(en overnachten) op P zuid N55.32424º E 8.75783º(toiletten aanwezig).

 

 

 

 

 

We maken een wandeling door het mooie maar toeristische stadje. Het stadje heeft prachtige vakwerkhuizen met mooie details. Alleen op het plein van de kathedraal en in de hoofdstraat is het druk, in de straatjes erachter is dat over. De kathedraal was helaas gesloten omdat er 2 trouwerijen waren.Bij de oude kade staat een paal met ringen die aangeven hoe hoog ooit het water heeft gestaan ivm overstromingen. De hoogste was in 1834 en de laatste in 1928.

Na het eten maken we nog een wandeling door de stad en om 10 uur gaan we even kijken bij de stadsnachtwacht. Hij vertelt het een en ander, in Deens en Engels, maar je staat met een grote groep mensen er om heen, dus het is moeilijk te verstaan. Hij loopt naar diverse plekken waar hij iets over de stad, geschiedenis of het pand vertelt. We maken niet de hele wandeling mee en haken halverwege af, we vinden het genoeg zo.

Het plein bij de kathedraal.

Zondagmorgen zijn we naar het Vikingcenter vlak bij Ribe gereden, weekend denk je, dan is alles open en in bedrijf. Niet dus, het had de vorige dag het 25 jarig bestaan gevierd en de vrijwilligers die er op het terrein verbleven waren aan het pakken, einde seizoen. Normaal is het door de week open met demonstraties, en in het weekend alleen in het seizoen en dat is nu over. Door de week verblijven er mensen die hier het een en ander leren en zo diverse beroepen leren, vooral het handwerk.

 

 

 

 

 

We konden gewoon over het terrein lopen en spraken wat vrijwilligers die daar dus het leven leiden van de tijd van de Vikingen dus voor 1000. Er is een gebouw met toilet en alle voorzieningen maar overdag leven ze in een tent. Een vrijwilliger die in een groot Viking huis verbleef, liet ons het gebouw zien waar ze woonden en sliepen, echte Spartaanse omstandigheden hoor.Toch leuk om over het terrein te lopen en te zien hoe men met weinig middelen woningen bouwden etc. En een klein beetje een idee te krijgen hoe de Vikingen leefden.

Vikinghuis in aanbouw, leerproject voor mensen die er door de week zijn.

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...