Grenen

2017

Lokken

Zondagmorgen met de fiets naar Lokken, heen door het duin gebied, waar het vol staat met vakantiehuizen. Lokken is een oud toeristisch vissersdorp, maar in tegenstelling tot Blokhus vind je hier nog authentieke huizen. Het heeft een gezellig centrum maar we gaan eerst naar de boten op het strand kijken die ook hier met een tractor uit het water getrokken worden.

 

 

 

 

 

Ten noorden op het strand liggen weer een groep bunkers van de bezetter uit de 2e WO. We maken er een wandeling naar toe, prettig lopen hier op de stevige ondergrond, de kust is hier echt prachtig. Rond om ons zien we dreigende luchten maar wij krijgen alleen een paar spatten. Als we terug zijn zien we dat het kleine maritiem museum in het Reddingsdienst huisje open is(vrije toegang). Leuk om even te kijken naar de oude voorwerpen van vroeger. We maken een wandeling door het gezellige centrum en schuiven daarna aan voor een luksus frokost buffet.Daarna kijken we nog even bij het strand maar er zijn geen activiteiten, wel zien we weer een dreigende lucht maar we komen toch weer droog thuis.

Het strand bij Lokken met in de verte een aantal bunkers.

Rubjerg Knudde

Vandaag weer vertrokken richting noorden, eerst naar Rubjerg Knudde, ook weer een natuur fenomeen. Hier liggen duinen op een rots, allemaal ontstaan door stuifzand. Ooit lagen hier wat huizen die helemaal verdwenen zijn. De vuurtoren lag ook gedeeltelijk onder het zand maar is uitgegraven en sinds 2016 weer begaanbaar, boven heb je naar beiden kanten een prachtig uitzicht. Een heel apart landschap met de groene velden er achter.

De vuurtoren bij Rubjerg Knudde, nu weer toegankelijk omdat hij uitgegraven is .

We rijden weer een groot stuk van de Margrietroute en komen eerst in Lonstrup, een oud vissersdorp maar voor 1940 kwamen er hier al duizenden toeristen met de trein aan. Het strand is hier vrij smal net als in Rudjerg Knudde, maar na de orkaan in 1981 kwam de zee tot aan het reddingsgebouw, toen heeft men de kust versterkt.

We rijden verder de punt in naar het noorden. In heel Denemarken zien we dat men overal iets te koop aanbiedt langs de weg via een bord(braend holz) kachelhout, en heel vaak aardappelen. Er staan dan hokjes in allerlei maten met artikelen, en natuurlijk de bloemenveldjes met Pluk selv blomsters. Je ziet ook heel vaak antiekverkoop/lompemarket, gewoon bij particulieren op het erf. En veel kleine dorpjes hebben een winkel(vaak van Rode Kruis) met 2e hands spullen.

Grenen

Bij Skagen rijden we eerst door naar het noordelijkste puntje van Denemarken, Grenen. Hier botsen 2 zeeën op elkaar, het Kattegat en Skagerak.Je kunt het vanaf de parkeerplaats er naar toe lopen maar wij gaan met de tractorbus, het is de laatste van die middag(30Kr pp heen en terug). Het is nu nog droog en morgen komt er misschien regen dus vandaar dat we eerst hier naar toe zijn gegaan. Al naar gelang de sterkte van de stroming wijst het puntje naar het noorden, oosten of het zuidoosten. Het weer mag dan niet echt meewerken dat doen de 5 zeehonden wel die daar precies op de uiterste punt liggen. Ongelooflijk er staan toch diverse mensen op een paar meter afstand van ze maar ze blijven rustig liggen. We overnachten met nog een paar campers op de parkeerplaats N57.73888º E10.63331º.

De punt bij Grenen waar Kattegat en Skagerak op elkaar botsen .