Sjaelland

2017

We zijn vannacht bestolen, men heeft uit de cabine mijn telefoon en geld uit Marinus zijn portemonnaie meegenomen. Gelukkig is het daar bij gebleven maar dat is al genoeg balen. Men heeft de deur op afstand met iets geopend, ingelezen bij het sluiten met de sleutel denken we. Dit lag toevallig in de cabine, dus geen stap in de camper zelf gegeven maar alleen de deur geopend. Ja we hadden dit en we hadden dat, normaal lagen die spullen daar ook niet maar het was door allerlei dingen laat geworden.

Zoals ik al in het vorige verslag schreef was het ook de optie niet om hier te gaan staan maar we hadden ruim een uur gezocht en dan denk je dit maar. Het heeft ons een hoop werk en ergernis opgeleverd maar we zijn niet van plan hier in te blijven hangen en gaan na een hoop gedoe dus gewoon weer verder. Geen plek dus om te overnachten die grote P en nog een tip betaal de tolbrug contant, later merkten we dat men een retour heeft afgeschreven bij het automatisch pinnen.

Roskilde

We hoorden op de camping in Roskilde dat dit vaker gebeurt, ja even niet opgelet, we waren er met ons hoofd niet bij natuurlijk door de hele situatie. Inmiddels staan we in Roskilde op de mooie camping(N55.67505º E12.07955º €36 ) met uitzicht op het fjord. we hebben zon en zeer veel ruimte om ons heen. We hebben het adres van het politiebureau en volgens de camping is het hier wel open. We gaan op de fiets de stad in, eerst bij de politie de aangifte regelen.

 

 

 

 

 

Dan gaan we de stad in,is de grote Dom kerk(Unesco monument)gesloten omdat er een trouwerij is, het is vandaag duidelijk onze dag niet, we gaan weer terug naar de camping. We zijn weer een dag verder en een beetje "bijgekomen" van de schrik en stress. We vertrekken van de camping en gaan terug voor de herkansing van de kerk en dat was zeer de moeite waard.40Kr pp 65+ anders 60 KR, hiervoor krijg je een zeer mooie 2 talige uitgebreide folder. Maandag gesloten, zondag alleen 's middags. Mooi metselwerk van rode bakstenen, verder een mooi altaar met voorstellingen uit het leven van Jezus,de sarcofaag met beeltenis van Margaretha I.

De kerk is gebouwd in de 12e eeuw maar er is diverse keren aan verbouwd, begonnen als Romaanse kerk, later werd het Gotisch, de 2 torens werden vernieuwd. Diverse zijkapellen en bijgebouwtjes kwamen erbij. Eeuwenlang worden de Deense vorsten hier begraven, er zijn dus heel veel sarcofagen.

Het altaar met uitbeeldingen uit het leven van Jezus en de koorstoelen met het houtsnijwerk aan de bovenkant.

Frederiksborg slot

Een uurtje rijden en we zijn nu in Hillerod op de CP bij een boer niet ver van het Frederiksborgslot dat we morgen gaan bekijken. N55.90205º E12.31220º 100 Kr, incl stroom. Het Frederiksborgslot slot is de eerste koninklijke residentie uit 1560, dat nu een museum is. Het is in Vlaams-Hollandse Renaissance stijl. In de loop der tijd zijn er diverse verbouwingen geweest maar in 1859 grotendeels verbrand. 60 Kr pp 65+ anders 75. 

Dankzij de eigenaar van Calsberg(die van het bier) is het gerenoveerd. Hij schonk tevens veel van zijn schilderijen en dat zijn er nog al wat ik denk dat er een paar duizend hangen. Het slot is overweldigend, zelden zo veel pracht en praal bij elkaar gezien, topattracties: de ridderzaal en de slotkerk. Wat een prachtige plafonds niet alleen in deze 2 zalen maar in heel veel kamers, 80 kamers behoren er tot het museum. Het is onmogelijk om alles nauwkeurig te bekijken maar wij hebben ruim 2 en half uur in het slot rondgelopen met stukje tuin erbij. Dan is het maar een klein stukje naar Kopenhagen waar we nu op camping Absalon staan N55.67177º E12.43362º.

De slotkerk, alleen de bovengallerij is toegankelijk.
De ridderzaal met het plafond van houtsnijwerk.
Een van de vele mooie plafonds.
Een koninklijk bed in een slaapkamer.
bwd  Set 1/2  fwd

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...