Kopenhagen

2017

Vanaf de camping is het klein kwartiertje lopen naar het station daarna een klein kwartiertje met de trein dan sta je in het centrum van Kopenhagen. We zijn eerst langs het Raadhuis gelopen maar daar is het een grote bouwput, dit was trouwens op veel meer plekken.

 

 

 

 

 

Dan kom je bij het Christiaanborg slot, de zetel van het parlement. Hier werden in de grote manege voor het gebouw een aantal paarden met koetsjes getraind.Toen langs het beursgebouw met de speciale toren met de 3 in elkaar gevlochten draken staarten en verder door naar de Vor Frelsers Kirke(Verlossers kerk). Deze kerk uit 1752 heeft een bijzondere toren van 95 m hoog . Je kunt naar het puntje van de toren, 400 treden waarvan de laatste 150 aan de buitenkant spiraalvormig buiten om de toren lopen. Heel bijzonder, een aanrader vonden we, achteraf veel mooier uitzicht dan vanaf de bekende ronde toren.

Links het beursgebouw met de toren van 3 in elkaar gevlochten draken staarten.

Daarna naar de Amalienborg om het wisselen van de wacht om 12 uur te zien. Alleen als de koningin thuis is het in een uitgebreide vorm met muziek, vandaag dus niet, toch trekt het veel publiek. Aardig om even naar te kijken, maar er zijn 4 paleizen op het plein dus het hele ritueel wordt op den duur langdradig. We gaan weer verder via het Kastellet, een citadel in een 5 puntige ster.Je kunt er gewoon door heen lopen, fietsen of met de auto(?) rijden, maar we zagen toch militairen wachten over de buitenwand lopen. Je bent dan vlak bij de Lille Havfrue, de zeemeermin, het bekende beeld van de stad Kopenhagen. Met busladingen vol wordt men hier naar toe gebracht, nou ja dat hebben we dan ook weer gezien.

Als we dan weer terug richting het oude centrum lopen kom je langs de enigste Russisch orthodoxe kerk de Alexander Nevskij Kirke en daarnaast staat de zogenaamde MarmorKirken. Frederik V wilde graag pronken tegen over zijn collega's en wilde een grote koepelkerk van marmer. Als snel raakte het geld op en bijna 150 jaar na het begin werd de kerk voltooid. Maar aanzienlijk kleiner en het grootste gedeelte is nu van Noors kalksteen. Een kwart van de muren is van marmer, ik heb niet gezien welke. De koepel lijkt op de St.Pieter, tegen betaling kun je er boven in rond lopen, dat hebben we overgeslagen. In de St. Pieter hebben we dat toen wel gedaan.

Niet ver hier vandaan is de Nyhavn, een zeer toeristische kade met terrasjes en boten aan de kade. Vroeger het gebied van de zeelieden met het nodige vertier, de wijk stond hierdoor slecht bekend. Het ziet er nu erg mooi uit, gezellig om even over de kade te lopen. Dit is ook een plek waar iedereen naar toe gaat. Wij werden onderweg ook een keer de weg hier naar toe gevraagd, je ziet heel veel mensen met een plattegrond. Ik vertel het nu wel van we lopen van dit naar dat, maar het is toch vaak zoeken op de plattegrond. Maar op heel veel plekken staan banken dus dan kan je even rustig op je kaart kijken!

Het drukke gedeelte van Nyhavn.
De citadel, Kastellet .
Drukte bij de zeemeermin.
Het winkelgebied Stoget.
bwd  Set 1/2  fwd

Na de Nyhavn hebben we nog de ronde toren op ons programma staan, deze ligt in het Stroget "gebied". Een toren van 35 meter met op de top een astronomisch observatorium(dit is dicht). Je loopt naar de top over een 209 meter lange gang die als een spiraal 7½ keer om de holle kern van de toren draait. Boven is dan rondom het uitzicht. Ik zei het in het begin al, lang niet zo spectaculair als op de Vor Frelsers kerk. Hij werd gebouwd in 1637-42 in opdracht van Christiaan IV, de toren is onderdeel van het Trinitatis complex, kerk, universiteitsbibliotheek en observatorium. Boven op de gevel staat een vergulde rebus maar dit is in de smalle straten niet goed te fotograferen.

Daarna lopen we door het winkelgebied Stroget weer terug naar het station. Een gebied met zeer luxe winkels maar ook de gewone ketens zoals de H&M etc. Tivoli hebben we overgeslagen, een dure entree waar je dan eigenlijk de hele dag moet rondbrengen. Voor 1 dag was dit wel het maximum en hebben we musea etc. overslagen na gisteren uitgebreid het Frederiksborg slot te hebben we bekeken vonden we het wel genoeg zo. Verdeeld over de dag hebben we 2 x een koffiepauze en een lunchpauze genomen. Maar ik was toch bekaf toen we om 5 uur weer op de camping aankwamen, ondanks af en toe even uitrusten op de zeer vele bankjes die in de stad staan. Een mooie stad waar erg veel te zien is maar ik loop met 1 zo'n dag toch wel tegen mijn grens aan en moet hier echt even van bijkomen. Morgen gaan we naar het eiland Mon.

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...