De noordwest kust

2017

Norre Vorupor

Van Thisted rijden we weer naar de kust naar Norre Vorupor, een badplaats maar ook een vissersdorp. Het heeft geen haven maar de boten liggen op het strand en worden er met een lier/tractor in zee getrokken. We troffen het, er was net een man bezig zijn boot vertrek klaar te maken, de netten werden aan boord gehezen. De boot werd omgedraaid maar helaas niet de zee in getrokken/geduwd. Een leuke plek om een tijdje rond te kijken, het werd zonnig en dat werd te merken aan de drukte.

 

 

 

 

 

Wij rijden een stuk verder en kijken even bij het Klitmollerstrand, het is prachtig weer geworden maar er staat een stevige wind. Daarom gaan we naar het kleine meer bij Vester 4 km landinwaarts. Hier vinden we een prachtig rustig plekje uit de wind waar we de hele middag blijven.

Norre Vorupor.

's Avonds na het eten vertrekken we en rijden naar Hanstholm, een havenstad waar de boten vertrekken naar Noorwegen, IJsland en de Shetland-eilanden. De plaats stelt niets voor, bij de haven konden we ook niet echte een overnachtingplek vinden. We rijden omhoog en kijken bij de vuurtoren en omgeving maar besluiten toch maar te overnachten op de grote parkeerplaats bij het winkelcentrum N57.11407º E8.60593º.

Zaterdag morgen rijden we eerst naar het Lild strand, dit is een klein vissersdorpje(voornamelijk vakantiehuizen) waar ook de boten op het strand liggen. Zo te zien gaat het hier op een andere manier.De boten liggen op een trailer, je kunt soms via een trappetje instappen. We staan met de camper bij het strand, een prachtige rustige koffieplek.

 

 

 

 

 

Daarna rijden we naar Bulbjerg hier vlak bij, dit is weer een hoog uitzichtpunt. Het is een 47 m hoge kalksteenformatie, waar veel meeuwen broeden en enkele zeldzame noordse stormvogels. Tijdens de 2e WO was Hitler bang dat hier de geallieerden een invasie zouden uitvoeren. Daarom vind je hier langs de kusten veel bunkers, degene die hier op de rots staat is open en heeft een vrij toegankelijke tentoonstelling(udstilling) waar je foto's ziet van de bloemen, vogels en de geschiedenis. Een hele mooie plek,een mooie kust, je kunt via een lange trap naar beneden naar het strand waar je tegen de hoge rotswand opkijkt(nee wij niet gedaan).

De bunker bij Bulbjerg, je hebt naar beiden kanten een mooi uitzicht.

Blokhus

Wij rijden naar het strand van Rodhus, hier kun je 15 km noordelijker via het strand rijden. Zelfs aangegeven door de TomTom, wij rijden er maar 6 en gaan dan bij Blokhus weer het land op. Blokhus is een drukke toeristische plaats, zeker nu het mooi weer en weekend is. Wij gaan bij Gronhoj naar de ACSI camping N57.32104º E9.67399º. Een camping met alles erop en aan, zelfs in de keuken een grote oven en magnetron, maar ook kookgelegenheid.

 

 

 

 

 

Als je de Denen hoort spreken is er geen touw aan vast te knopen maar als je het geschreven ziet staan begrijp je veel. Zeker als je Duits en Engels kunt maar ook woorden uit het Nederlands. Hund i snor, de hond aan de lijn, is ons woord snoer,  even een doordenkertje. 's Middags lopen we vanaf de camping de weg uit naar het Gronhojstrand. Hier is er alleen maar 1 grote kiosk en natuurlijk een toilet,verder zijn het allemaal vakantiehuisjes.