Oost Jutland

2017

Lindholm Hoje

Van de CP Flauenskjold is het niet ver naar Aalborg. We gaan naar Lindholm Hoje in Nørre Sundby net boven Aalborg, N57.07859º E9.91301º. Hier ligt de grootste Viking grafheuvel uit de Deense geschiedenis. Al sinds 1889 bekend maar pas in 1952-58 blootgelegd.Bijna duizend jaar geleden zijn de graven bedolven door een 4 meter dikke laag stuifzand.

Daar kunnen we ons nu een goede voorstelling van maken nu we die stuifzand duinen gezien hebben. Het waren oa crematiegraven waar de dode terplekke werd verbrand, later is men "gewoon" gaan begraven.De graven hebben verschillende vormen, driehoekig, ovaal of scheepsvormig. Ook zijn er met een opgeworpen heuveltje. De graven werden ingedeeld naar het geslacht van de dode, mannen meestal in 3hoekig of scheepsvormig, de vrouwen in ovaal of kransvormige graven. Sinds 1992 is er een prachtig museum bij: het Aalborg historisch museum.

De Viking grafheuvel Lindholm Hoje, een graf van een man in de vorm van een schip.

De grafheuvel is vrij toegankelijk het museum(75 Kr. pp) is mooi en zeer de moeite waard. Er is een gedeelte met de voorwerpen die in de grafheuvel gevonden zijn en een gedeelte waar de je kunt zien hoe men vroeger leefde in de nederzetting Lindholm Hoje. Dat is dus van 400 na Chr. geweest tot ongeveer 1000 na Chr.Heel mooi weergegeven met replica's en originele stukken ook uit oudere tijden. Als we naar buiten gaan om naar de grafheuvel te lopen is het zowaar droog.

Mariager

Hier aan de oostkant van Jutland heb je een aantal fjorden, wij gaan naar Mariager aan het Mariagerfjord. Een klein oud stadje met mooie oude vakwerkhuizen en natuurlijk ook musea. Die vind je bijna in elke stad, wij slaan ze over, wel lopen we even een vrije "udstilling" in over de spoorwegen. Museum geopend van 1 mei tot 30 september, alle dagen maar maandags van 12-16 uur, 40 Kr pp, kinderen tot 18 jaar gratis. 

We maken een wandeling door het stadje, houden het net droog want dan begint het weer te regenen. We gaan daarom maar weer stukje verder, de afstanden zijn hier niet zo groot, zo staan we een uur later op de CP bij de jachthaven van Ronde aan de Aarhus bocht N56.27759º E10.49629º 125 Kr.

 

 

 

 

 

Ook hier verbazen we ons weer over de voorzieningen bij zo'n jachthaven, toiletten, douches, wasmachine en droger, grote gezamenlijke ruimte met tv. Buiten diverse barbecues met attributen zoals handschoenen en tangen erbij. Uiteraard stroom , wifi, banken, kinderspeeltoestellen alles is open. Er staan zelfs een aantal "leen fietsen".Je moet een formulier invullen en samen met het geld in envelop in een brievenbus gooien. Enveloppen en pen liggen er uiteraard ook bij. Niemand te zien verder, we staan weer goed met mooi uitzicht op de bootjes.

Het Mariagermuseum is in een groot oud handelshuis uit de 18e eeuw.