Aarhus

2017

Zondag morgen zijn we naar Aarhus gereden, de belangrijkste bezienswaardigheid is : Den Gamle By, ofwel de oude stad. Dit is een openluchtmuseum waar men uit het hele land oude gebouwen heeft opgebouwd en ingericht, N56.16148º E10.19240º 135 Kr pp. Je krijgt zo een beeld van een oud Deens stadje uit de 19e eeuw. Er is heel veel te zien, het zijn zo'n 80 gebouwen die bijna allemaal ingericht zijn, koopmanshuizen, arbeiders huisjes, postkantoor. Veel handwerkslieden, klokkenmaker, weverij, bierbrouwerij, drukkerij, boekbinderij, hoefsmid, apotheek. Een Ford garage met werkplaats, er is heel veel te zien.

 

 

 

 

 

Soms zijn er ook tentoonstellingen in de gebouwen, zoals van oud speelgoed. Er is zelfs een oude kermis waar je van de attracties gebruik kunt maken. In een aantal winkels kun je diverse dingen kopen uit de oude tijd en word je bediend door personeel in stijl. Zoals bij de bakker, de winkel met huishoudspullen, de boekwinkel, heel erg leuk allemaal. Door het stadje rijden continu koetsjes. Het is te veel om op te noemen. We hebben er bijna 5 uur in rond gelopen, ik was bekaf, heel veel trappen op gelopen om dat boven in de gebouwen ook van alles te zien was. Ongelooflijk zo veel oude spullen als men daar heeft.

De gracht in Den Gamle By.

Maar er is ook een wat "nieuwer" gedeelte waar de tijd van de jaren twintig en zeventig van de 20ste eeuw wordt uitgebeeld. We hebben het getroffen met het weer vandaag, toen we in Den Gamle By waren hebben we maar 2 keer een bui gehad van ongeveer 10 minuten en even later scheen de zon weer. En dat is op zich geen probleem want je kunt overal naar binnen. We laten Aarhus verder voor wat het is en gaan naar een CP bij Vejle bij een camperbedrijf N55.72270º E9.56468º.

Den Gamle By.
Rechts een bakkerswinkel.
Bij de bakker kun je lekkere dingen kopen.
Winkel met huishoud spullen.
bwd  Set 1/2  fwd

Het is te merken dat we hier weer in een druk/drukker stuk Denemarken zijn. Een aantal steden zijn we gister al gepasseerd, dus vanmorgen was het maar een half uurtje naar Frederica. Een stad met een bijzonder verleden, als vestingstad aangelegd in 1649, het was een strategische plek bij de Kleine Belt. Er is hier met de Zweden gevochten die de stad helemaal ruïneerden, daarna werd de stad opnieuw ingedeeld met een schaakbord patroon niet echt gezellig. Om de nieuwe stad snel te bevolken kregen misdadigers in ruil voor een verplicht verblijf van 10 jaar hun vrijheid terug. Ook werden mensen van andere geloven toegelaten, in het strikt Lutherse Denemarken ook iets bijzonders. Het is 2 keer belegerd geweest door de Pruisen en heeft daar ook een roemruchte geschiedenis aan over gehouden. Een van die dagen wordt nog jaarlijks herdacht.

 

 

 

 

 

We maken een wandeling over de 15 hoge graswal, eigenlijk het enigste bezienswaardige van de stad. Op de wal staat ook nog een oude watertoren uit 1909. Als we weer terug lopen naar de haven waar de camper geparkeerd staat, krijgen we een fikse bui. Als het weer droog is gaan we via de grote brug over de Kleine Belt naar het eiland Fyn.