Appingedam

2020

Vrijdag onze eerste regendag, goede planning om te vertrekken verder richting oosten. Eerst gaan we langs bij de Borg Verhildersum vlak bij Leens. Een 19e eeuws huis omringd door een gracht en met mooie tuin en koetshuizen. Er staat een bord met informatie over de diverse families die er gewoond hebben. Het is natuurlijk nu gesloten maar je kunt er wel omheen en door de tuin lopen. Een mooi plekje met oude kastanje bomen aan het fietspad van de ANWB Marne route.

 

 

 

 

 

Klein stukje verder en we komen bij de Menkemaborg, een wat grotere Borg met tuinen uit de 17e-18e eeuw. Natuurlijk ook gesloten maar je kunt hier niet door de tuinen lopen. Alleen het pad rondom het complex, maar hier heb je maar af en toe zicht op het huis en daar waar het nog het beste te zien is staat het vol met steigers en zijn ze zij en achtergevel aan het restaureren. Het is inmiddels wel weer droog geworden, prima dag om wat rond te rijden. We gaan door naar de Eemshaven, hier vandaan vertrekt de boot naar het Duitse Waddeneiland Borkum. De parkeerplaats staat vol met Duitse auto’s, verder is een nieuw station Eemshaven geopend op 20 juni 2018 door Koning Willem-Alexander. Ik krijg niet de indruk dat hier ooit een trein gereden heeft behalve dan met de opening.

De Menkemaborg.


We rijden een beetje kriskras door het industrie gebied, ergens liggen heel veel wieken van windmolens. En zien dan dat boven op een dijk kunnen komen en mooi zicht hebben op een mega grote (offshore?) kraan. Een plek die de 2e haven van Nederland had moeten worden, door de oliecrisis is dit nooit van de grond gekomen. Dan zakken we af naar Spijk, dit is een van de oudste nederzettingen in het Noord-Groninger zeekleigebied. Om het gebied te beschermen tegen het dreigende zeewater werden de woonplaatsen in de loop der tijd telkens opnieuw opgehoogd. Zo ontstonden de wierden, in Friesland noemt men dit een terp, hier dus een wierde.

 

 

 

 

 

Weer een klein stukje zuidelijker en we komen in Appingedam, een stad met een klein historisch centrum met zijn 3 bekende hangende keukens boven het Damsterdiep. Ooit was dit de belangrijkste en rijkste handelsstad van Groningen. Van oorsprong waren het pakhuizen maar toen Appingedam de open verbinding met de zee verloor door de sluis bij het latere Delfzijl werden ze verbouwd tot woonhuizen. De bewoners wilde echter niet dat de keukens ten koste gingen van de beschikbare woonruimte. Dus besloten zij om hun keukens er tegen aan te plakken. Aan de voorzijde was echter niet genoeg ruimte dus moest het maar aan de achterzijde

De hangende keukens van Appingedam.


We maken een wandeling door het oude centrum dat voornamelijk op een klein eilandje in het Damsterdiep ligt.Toen we langs de CP van Appingedam reden vonden we dit niks,ivm corona moest je 1 ruimte tussen de plekken laten en het stond er vol. We zijn meteen door gereden en dichter bij het centrum langs de Olingermeeden (naast het winkelcentrummet grote AH) was in de hoek van de P genoeg ruimte. Lekker rustig heerlijk geslapen. N53,31764º E6.85896º

 

 

 

 

 

Zaterdag eerst naar Farmsum gereden en daar even gelopen en de plek gevonden waar Marinus gewoond heeft op de boot in het afwateringskanaal achter de kerk. Het is natuurlijk na 65 jaar heel erg veranderd, bij de kerk zie ik een geselpaal(schandpaal). Ik lees op internet dat je er aan vast werd gebonden en dat je ook bekogeld kon worden met rot fruit, stenen en paarden vijgen. Via de oude sluis liep je zo Delfzijl in naar het (oude) centrum. Wij rijden met de camper naar de haven en parkeren daar en via de waterpoort loop je dan het centrum in. Bij hoog water werd de poort afgesloten, we zien een bordje van de hoogste stand ooit:1 november 2006. De lagere school was bij de molen in het centrum, dit blijkt nu het Hotel aan de Singel te zijn. Bij de receptioniste gevraagd, ja dit was ooit de school. Het is natuurlijk vreselijk veranderd, het station is nog hetzelfde, maar dan houdt de herkenning wel op.

De Waterpoort van Delfzijl.
 

Dan rijden we richting Termunterzijl, vroeger was hier alleen maar weiland maar nu is het een industriegebied. Een paar plaatsjes moesten hiervoor wijken maar Oterdum verdween helemaal ivm de Deltawet uit 1985 toen alle dijken in Nederland verhoogd en verbreed moesten worden. Oterdum en oa het kerkje verdween helemaal, alleen de nieuwe dijk is over de doden op het kerkhof gebouwd. De stenen zijn zorgvuldig verwijderd en na het bepalen van de precieze rustplaats 3 meter erboven weer opnieuw in de dijk geplaatst. Een zeer bijzonder gezicht, beneden bij de plek staat een info zuil waar een en ander wordt verteld. Een klein stukje verder kom je dus in Termunterzijl, met de zgn Boog van Ziel. Hier werd in 1601 in het Termunterzijldiep een houten sluis gebouwd die in 1725 vervangen werd door de stenen Boog van Ziel. Een leuk plekje, hier is ook het oude gemaal, dat Marinus zich ook nog goed kan herinneren, er naast is nu een nieuw gemaal gebouwd.

De bijzondere begraafplaats van het verdwenen Oterdum.


We gaan weer terug naar Appingedam naar de kleine camping Ekenstein N53.31839º E6.81241º, de camping heeft leuke plekken en staat nog niet halfvol. We maken nog een wandeling over het terrein van het landgoed, een parkachtig geheel met oa kinderboerderij. Een stukje verder ligt de Borg Rusthoven die zijn ze aan het renoveren en aardbeving bestendig maken.

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...