Workum

2020

Hindeloopen

We gaan naar Hindeloopen ook 1 van de Friese Elfsteden die haar rijkdom dankt aan de zeehandel. De nederzetting ontwikkelde zich tot stad dankzij de koopvaardij voor vooral Amsterdamse kooplieden. Na het terug lopen van de Oostzeehandel liep ook de welvaart in Hindeloopen terug, men stapte over op de visserij maar dit leverde veel minder op. De grootste bloei maakte de stad door tussen 1650 en 1790. Uit die tijd stammen ook de karakteristieke commandeurswoningen met hun rijk versierde tuitgevels. De grote rijkdom zie je ook in de prachtige interieurkunst. Het beroemde Hindelooper schilderwerk is daar een voorbeeld van.

 

 

 

 

 

We zijn al vroeg in de stad en gaan eerst naar het museum in het Oude Raadhuis, we zijn er als enigste bezoekers en kunnen op ons gemak rustig rondkijken.Nagebouwde interieurs met schilderwerk en klederdrachten, en de luxe zilveren voorwerpen uit die tijd. Bijzonder fenomeen is dat er een zgn wipbrug is waar een smal gedeelte van 1 meter in het midden open kon, zodat de masten van de boten hier door konden. Op het moment dat de mast de brug raakt ging het “oorgat” vanzelf open en weer dicht. Dit is bedacht door de stadsarchitect van Amsterdam: Hendrick de Keijser.

De stad heeft leuke plekjes maar als je goed kijkt is het wel een beetje verwaarloosd vinden we. Van de rijke commandeurswoningen zie je niet veel meer terug. We lunchen voor het eerst op een terras: van het restaurant naast het schaatsmuseum, museum slaan we over.Misschien ten onrechte maar we vinden het zo genoeg en gaan naar Workum, naar camping Sudersé, een kleine camping bij een biologisch landbouwbedrijf net even buiten Workum. N52.97270º E5.42662º

Een wipbrug in Hindelopen,het middengedeelte van 1 m kan open voor de mast van een boot.
 

Workum

Workum was een overslaghaven met ook diverse scheepstimmerwerven. De stad is langgerekt en het belangrijkste deel is de Merk(markt) met aan beide kanten het Noard en het Sud. Omdat het nu nog mooi weer is en er morgen regen komt gaan we meteen op de fiets naar Workum.Een mooie gezellig oud centrum waar de terrassen op de Merk vol zitten. Apart zijn de kerk en de toren van de St.Gertrudis beiden door diverse omstandigheden nooit afgebouwd, twisten(ook hier van de Schieringers en Vetkopers), brand en waarschijnlijk ook geld gebrek. Bedoeling was dat de toren tegen de kerk aan kwam, zover kwam het dus nooit.

Het Raadhuis op de markt(De Merk).


Aan de Merk staat het mooie Waaggebouw, met voor het gebouw  de monnik Uffing. Dankzij hem kon Workum gedateerd worden, nl al vanaf de 10e eeuw. Ook op de Merk staat het oude Raadhuis met later daartegen aan gebouwd het Friese huisje. Vanmorgen was het nog droog en zijn we weer even op de fiets naar de stad geweest om nog het een en ander te bekijken. Oa de Tillefonne, bij een oud Kerkepad van 1 tegelbreed dat bewoners uit de omgeving liepen als ze naar de kerk of weekmarkt gingen. Tille is een fries woord voor smal hoog bruggetje met leuningen en fonne een stuk land dat niet vaak gemaaid werd maar waar kalveren liepen.

Bij de oude zeesluis is sinds kort een tegeltableau met het verhaal van Hendrik Pruyt. Pruyt werd omdat hij doopsgezind was door de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog met pek ingesmeerd, op een brandend schip de zee op gedreven.Hij wist ternauwernood te ontkomen maar werd toen toch nog door de soldaten doodgestoken.

De nooit afgebouwde St.Gertrudiskerk.


Vanmiddag weer naar de stad naar het Jopie Huisman museum dat alleen ‘s middags geopend is. Omdat pas per 1 juni de musea open gingen hebben we de route zo uitgesippeld omdat dit museum op het wensenlijstje stond en ook het Planetarium in Franeker. Gisteravond online kaartjes gekocht.

Een prachtig museum over een kleurrijke man, voddenboer, ijzerhandelaar en kunstschilder. Er is een film met beelden uit zijn leven, verteld door zijn zoon maar ook grote stukken door hemzelf. Na zijn scheiding in 1973 begint hij te schilderen zoals de meeste zijn werk zullen kennen van oa de televisieprogramma’s die daar toen aandacht aan besteedden. Een prachtig museum met ook de voorwerpen die hij schilderde, brieven die hij kreeg, mooi weergegeven en erg leuk met uitleg via de audiotour die je mee krijgt en door hemzelf ingesproken.

 

 

 

 

 

 

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...