Heeg

2020

Heeg

Er zijn hier veel mogelijkheden om iets uit te zoeken qua CP of camping, maar punt blijft dat het overal natuurlijk druk is ivm Pinksteren. We kiezen voor Heeg een grote passanten haven met veel mogelijkheden voor campers om te staan. Het risico dat de kleine plekken allemaal vol staan en dat we van plek naar plek moeten gaan, hebben we geen zin in. We staan aan de passantenhaven Heegerwal, niet vooraan maar kijken nog wel op de haven. N52.96639º E5.60684º

 

 

 

 

 

We doen een boodschap in Heeg en lopen er een rondje. Het is een vrij druk toeristisch dorp met een paar leuke plekjes.Het zgn hooischippershuis is wel het mooiste huis van het dorp.Eind 17e eeuw en begin 18e eeuw was er een bloeiende handel in hooi op Amsterdam. Dit hooi was bedoeld voor de paarden van doktoren en kooplieden. De hooischippers vervoerden en verhandelden het hooi en waren in goede doen want ze bezaten de mooiste huizen in Heeg, er woonden destijds zeker 9 hooischippers in Heeg.

Het hooischippershuis van Atse Jans Bergsma.


In 1737 liet Atse Jans Bergsma zijn monumentale huis bouwen met prachtige natuursteen decoraties. Boven de voordeur is een spiegelmonogram met de voorletters A,J, en B zowel gewoon als in spiegelschrift. Bergsma was niet alleen hooischipper maar ook dorpsrechter. Heeg heeft in zijn wapen een paling, omdat er destijds een levendige handel in paling met Londen was op diverse huizen zie je dit wapen.

‘s Middags fietsen we een rondje naar het noorden oa door Oudega aan het Aldegaester Brekken, ook hier zien we een drukke, volle camping aan het meer. We zien onderweg ook nog een uilenbord met paarden, de boerderijen in Twente en de Achterhoek hebben vaak paardenhoofden. ‘s Avonds lopen we nog even een rondje door het dorp.

Oudega.

Woudsend

De volgende dag fietsen we naar het zuiden, naar Woudsend en Balk, niet echt een mooie route maar de plaatsjes zijn zeker de moeite van het bezoeken waard. Woudsend is een echt watersportdorp waar de brug in het dorp bijna iedere 2 minuten open gaat, het is er behoorlijk druk op het water. Het dorp heeft veel oude authentieke huizen en er is een speciale elfstegentochtwoudsend.nl ze hebben wel een looproute aangegeven. De oude hoofdstraat is leuk om door te lopen. Op veel huizen hangt een bord met de geschiedenis, wij zien zelfs een leuke folder van de stegentocht. Hierin staan leuke wetenswaardigheden: er wordt gefluisterd....... oa waarom Woudsend een dorp is gebleven terwijl het eigenlijk stadsrechten had moeten krijgen.

Woudsend.

Balk

Dan gaan we langs het Slotermeer naar Balk, ook een leuke plaats, hier is het rustig. Balk heeft een paar campings, bungalowparken, hier zien we het ook vol staan.Door het dorp loopt een kleine gracht(het riviertje de Luts)waar alleen maar kleine bootjes door kunnen. Hier staan langs de gracht ook weer mooie oude huizen met mooie gevels. We gaan weer grotendeels langs de zelfde route terug, echt polder fietsen heen tegen wind en terug ook een stevige tegenwind.

Het riviertje de Luts loopt dwars door Balk.

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...