Groningen

2020

Zondagmorgen waren we al om 10 uur op camping Stadspark Groningen N53.20108º E6.5357º. We hebben gisteravond al even een schema gemaakt wat we in de stad willen zien en oriënteren ons nu ook nog even over de route. Af en toe regent het een beetje dus we wachten het nog even af. We hebben niet echt een goede plattegrond en zoeken met google Maps op de Ipad. Het stadsgidsje dat we van de camping gekregen hebben is erg klein gedrukt en onduidelijk.

 

 

 

 

 

Rond 1 uur lijkt het droog te blijven en wagen we het erop. We rijden door het mooie stadspark eerst naar het hoofdstation van Groningen, mooi van buiten maar binnen is het een plaatje, een prachtige Jugendstil hal, het mooiste station van Nederland! Buiten is men begonnen met verbouwen vooral onder de grond met efficiënte vervoer/wandelstromen.

Bovenkant van de voorgevel van het station.


Dan rijden we buiten om langs het water over de Hoge der A, hier waren vroeger aan de gracht de pakhuizen en de mooie koopmanshuizen. Omdat Groningen een open verbinding had met zee werd bij hoog water de schepen gelost aan de Hoge der A, en bij laagwater aan de overkant de Lage der A. Hier zie je het rijke verleden van Groningen als een machtig handelscentrum, met de aangemeerde mooie zeilvrachtschepen voor de koopmanshuizen.

De Hoge der A kade.
De boten liggen soms dwars aan de kade .
Veel boten in de grachten in het centrum.
Vaak zie je de schelpvormige versiering boven het raam.
bwd  Set 1/2  fwd

We fietsen verder langs het water en verbazen ons over de vele boten die schuin naast elkaar in het water liggen, allemaal studenten verblijven? Rijd je verder dan kom je op de Turfsingel aan de achterkant van de Prinsenhof in de Prinsentuin, met aan de binnenkant van de ingang boven de poort een prachtige zonnewijzer. Er staat een bord met uitleg over de diverse waardes die hij aangeeft. Hier heb je uitzicht op de achterkant van de Prinsenhof,het 15e eeuwse gebouw ooit de residentie van de stadhouders, de prinsen van Nassau, nu is het een hotel.

Dan fietsen we naar de Martinitoren, parkeren de fiets hier en gaan te voet verder. De 97 m hoge toren is het symbool van de stad. De huidige boven bouw is de 3e in een reeks, 2 voorgangers werden door blikseminslag verwoest. Aan de andere kant van de grote markt staat het stadhuis. Bij de grote markt in de Waagstraat staat tussen moderne nieuwbouw het prachtige Goudkantoor. Het pand huisvestte ooit het waarborg voor goud en zilverwerk. Maar het is in 1635 gebouwd als kantoor voor de ontvanger van de belastingen in Stad en Lande, de oorspronkelijke naam is dan ook Collectehuis.

Op de vismarkt nr. 40 is een pand uit 1723 met een grote klokgevel met aanzetkrullen. Hier heb je ook mooi zicht op de Korenbeurs, eeuwenlang het centrum van de Groningse graanhandel. Het gebouw dateert uit 1865 en was voor zijn tijd erg modern. Er zouden 3 Griekse goden op het dak staan, ik zie er 1 Neptunus ?(zeevaart), de andere 2 Ceres(akkerbouw/graan) en Mercurius(handel) zijn dit nu de 2 naast de ingang? Het is nu een groot AH filiaal.

De vismarkt.


Even verder kom je bij de der Aa kerk, ook een kerktoren met de 3e in een reeks in barokstijl, de 1ste stortte in tijdens een storm en de 2e bleek niet stabiel en stortte spontaan in. Vlak bij hebben we bij Doppio, een koffiebar een heerlijke cappuccino kunnen kopen. Men had buiten parasols neergezet, slim want af en toe viel er wat regen, dus stond je droog.

We hebben nog naar de hofjes bij het Pelstergasthuis gezocht maar niet kunnen vinden, de VVV heeft een speciale looproute van de hofjes, maar die zijn ook nog gesloten. Jammer want een goede plattegrond was ook handig geweest. Het wordt nu behoorlijk druk in de stad, we vinden het zo genoeg geweest.

Achter de Martinikerk zien we nog het mooie provinciehuis ook weer een gebouw met een lange geschiedenis. De stad heeft veel mooie gebouwen met verschillende bouwstijlen, vaak zie je boven de ramen de schelpvormige versiering. Een gezellige winkelstad met veel studenten, ook weer te zien aan de vele (oude) fietsen die overal geparkeerd staan. We hebben lang niet alles gezien en konden niets bezoeken maar we vonden Groningen verrassend, en kregen toch een zeer positieve indruk van de stad ondanks dat er af en toe een drupje regen viel.

CP jachthaven Noordergat.


We zijn weer terug in Lauwersoog en staan nu op de kleine CP van jachthaven Noordergat N53.40464º E6.20284º. Tijdens het Hemelvaart weekend stond de CP helemaal vol, in en op elkaar. We staan er nu met 2 campers, wij kwamen als eerste rond de middag dus hebben de mooiste plek met prachtig uitzicht. 's Middags maken we een kleine wandeling hier vlakbij, de zgn Duindoornroute(groen) maar die is natuurlijk mooi in het najaar met de oranje bessen.

Later  gaan we nog even met de fiets bij de zgn Orchideeën route kijken. Die is mooi vanaf juni, maar er zijn nog weinig orchideeën te zien. We zien er hier en daar een paar staan, het is nog iets te vroeg denk ik. Wel zien we op een veldje heel veel koekoeksbloemen. We fietsen naar de haven en kopen alvast een ticket voor morgen dan gaan we met de boot naar Schiermonnikoog,2 personen + 2 fietsen € 54,10.