Harlingen

2020

 

Donderdagmorgen 14 mei zijn we vertrokken, eerst een stop op de Afsluitdijk, de waterkering van 32 km lang tussen Noord-Holland en Friesland. Geopend in 1933, een stukje Hollands glorie van Ir. Cornelis Lely.

 

 

 

 

 

Het is nu maar een klein stukje naar Harlingen, een van de oudste steden van Nederland met stadsrechten sinds 1234. We parkeren op de P vlak naast de oude binnenstad N53.17052º E5.41917º voor €2 de hele dag of 0,40 per uur. Het is de thuishaven van de grootste zeilvloot, ruim 70 historische schepen, klippers, tjalken en aken die op diverse locaties in de stad liggen.

Harlingen.
 

De oude binnenstad heeft mooie grote statige huizen en kleine arbeiders huisjes, veel met mooie gevels en leuke details. We maken een wandeling door het mooie gezellige oude centrum, nu toch een beetje rustig. Harlingen is de geboorteplaats van de schrijver Simon Vestdijk, in het centrum staat een beeld van Anton Wachter. De romanfiguur die Vestdijk beschreef in 8 romans.

 

 

 

 

 

Dan gaan we naar minicamping de Blikvaart N53.26138º E5.66871º, een kleine leuke boerencamping bij St.Annaparochie naast een grote forellen visvijver. We staan er heerlijk ruim en rustig. De 2 kleine toiletgebouwtjes zijn natuurlijk gesloten maar aan de buitenkant is nog wel een afwasgedeelte met warm water. Er zijn diverse dieren op de boerderij, schapen, bokjes, kippen, 2 lama’s, een pony en paarden.Voor de kinderen zie ik veel speelgoed liggen en skelters.

Vanmorgen eerst op de koffie bij René, een oud collega van Marinus die sinds kort in St.Annaparochie woont. In 1684 trouwde hier in de kerk in het centrum, de schilder Rembrandt met zijn geliefde Saskia. jammer maar natuurlijk is de kerk gesloten.

‘s Middags fietsen we een klein rondje, eerst naar de Waddenzee, ons Unesco Werelderfgoed. Hier is het mooie plekje bij restaurant de Zwarte Haan, er staan diverse info borden. Sinds 2016 is men hier gestart met het verbeteren van de Waddenzeedijk. Er staat ook een beeld van de slikwerker, de mannen die tussen 1505 en 1754 het hele gebied, ‘t Bildt , met schop en kruiwagen droog legden. Hier bij de Zwarte Haan begint het Jacibspad, het Friese pelgrimspad dat naar Hasselt loopt en 130 km lang is.

Fietspad richting Waddenzee dijk.

We lopen een stukje over de dijk, daarna fietsen we beneden langs de dijk verder. Op het camperpark de Zwarte Haan zien we veel campers, dan staan wij toch mooier, rustiger en met mooi uitzicht. We gaan via Vrouwenparochie weer terug en kunnen dan zelfs buiten nog koffie drinken omdat we lekker beschut uit de wind staan.

 

 

 

 

 

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...