Lauwersoog

2020

We trekken weer verder richting provincie Groningen en rijden beneden langs het Lauwersoogmeer. Eerste stop komt al snel nl bij de sluizen van Dokkumer Nieuwe Zijlen. De Willem Loresluis aan het Dokkumerdiep is voltooid in 1729. Er zijn 3 sluiskolken, 2 voor schepen en 1 om water te kunnen spuien in de Lauwerszee.

 

 

 

 

 

Er staat bij de gedenknaald een bord met wat info, in 1717 was hier een hevige overstroming met 14.000 doden. Parkeerplaats , N53.31779º E6.15910º Het is een leuke plek en we lopen naast de sluis naar beneden het eiland op, aan de kade liggen wat vissersboten. Men is op de sluis aan het werk en er staan 3 lelijke blauwe containers, jammer net geen mooi plaatje. Maar het is de moeite waard even te kijken. In de sluis zelf ook een gedenkplaat maar door de werkzaamheden niet goed te fotograferen. Op het info bord staat ook dat de bouwer en architect nauwelijks genoemd worden maar dat de commissarissen, een baron en een jonkheer met wapenschilden prominent aanwezig zijn en volgens mij dus ook op de plaat in de zijwand van de sluis.

Dan is het weer een heel klein stukje naar Zoutkamp, een vissersdorp, vooral van garnalen. In de late middeleeuwen werd hier zout gewonnen uit zoutveen vandaar de naam. Tot 1960 had het een grote vissershaven, maar toen de Lauwerszee werd afgesloten verloor het dorp deze belangrijke positie. Voor schepen was de doorgang via de Lauwerszee de enige route vanaf zee om in de stad Groningen te komen.

Zoutkamp.


We lopen helemaal naar het eind van de haven, hier staan de gekleurde vissershuisjes die je op internet ziet. Echte vissershuisjes zijn het niet, het zijn bedrijvenloodsen die met de visserij te maken hebben en natuurlijk kun je er normaal vis eten, nu dus even niet. Weer een heel klein stukje en we zijn op camping Beleef Lauwersoog, een zeer groot vakantiepark met huisjes, etc. eigenlijk niet echt ons ding maar er zijn veel kleine veldjes waar we weer beschut staan. N53.40370º E6.21183º Er zijn in Lauwersoog diverse mogelijkheden om met de camper ergens te staan, ook bij de haven en de jachthaven.

 

 

 

 

 

Het plan was om vandaag Hemelvaartsdag met de boot naar Schiermonnikoog te gaan, maar gisteren hebben we de drukte bij de boot gezien, dat gaan we dus niet doen. Het wordt een fietsrondje via de dijk boven langs het Lauwersmeer naar Anjum en daar ten zuiden van een rondje en langs de oude zeedijk via de sluis bij Ezumazijl weer terug de dijk over naar Lauwersoog. Het stuk terug over de dijk is met een straf tegenwindje maar met de e-bike is dat geen enkel probleem. Men is massaal met de fiets erop uit getrokken, ook zien we veel campers rijden en hier en daar staan. Overal staan auto’s en zitten mensen op de dijk en andere plekjes. Bij het camperpark van Anjum staat een bordje vol.

De lange dijk tussen Lauwersmeer en de Waddenzee.


Als we bij Lauwersoog weer even bij de haven kijken is het druk, overal geparkeerde auto’s en bij de camping in het Nationaal Park Lauwersmeer lopen ook veel mensen met kinderen die naar het strandje of het speelgedeelte gaan. Op de camping, waar het inmiddels ook drukker geworden is, zitten we lekker uit de wind, er zijn heel veel veldjes en die staan niet vol, ruimte genoeg. Het seizoen is hier duidelijk begonnen misschien ook door de komende vrije dagen.

Ezumazijl.

 

Achter in de middag bestellen we wat eten bij Het Booze Wijf, het restaurant van de camping. Restaurant is natuurlijk gesloten maar deze 5 dagen hebben ze een eenvoudige kaart met 4 menu’s, 1 kip, 1vlees, 1 vis, en 1 vegetarisch. Je kunt het ook afhalen maar wij houden er niet van om in de rij te staan en laten het gratis bij de camper bezorgen. Wij nemen er ook nog 1 frietje bij en dat alles voor maar € 31,50 . De camping is in deze vakantie periode dan wel voor de hoofdprijs,€33,80 pn, geen ACSI korting dus. Morgen gaan we verder Groningen in en kijken wel of we in de loop van de volgende week over gaan naar Schiermonnikoog als de drukte van deze vakantie dagen voorbij is.

Nieuw

04/12/2021, 18:35
celle 2021 We gaan naar Celle, een stad in de deelstaat Nedersaksen, nu een behoorlijk stukje rijden nl 189 km. Er is een goede CP maar ook weer snel...