Oudemirdum

2020

Sloten

We zijn weer uit Heeg vertrokken richting Ijselmeer kust. Eerste stop wordt Sloten,het kleinste Elfstedenstadje van Friesland. Ooit was het een ommuurd vestingstadje met 4 toegangspoorten, het enigste wat hier nog van over is zijn de 2 waterpoorten uit 1581.De landpoorten zijn in de 18e eeuw al gesloopt.Bij 1 waterpoort is een klein cachot en staat nog een schandpaal.Sloten was de zuidwestelijke toegang tot Friesland en hier werd ook tol geheven.

 

 

 

 

 

Het is nog vroeg en we kunnen heerlijk relaxed langs Het Diep lopen dat dwars door het stadje stroomt.Ook hier weer veel oude huizen zelfs van uit 17e eeuw. Hier en daar een leuk uithangbord en ook ergens een stenen kogel uit de 15e eeuw. Gevonden bij restauraties, waarschijnlijk afgeschoten tijdens de belegering van de partijschapstwisten tussen de Schieringers en de Vetkopers(Friesland en Groningen) .Rond de stad zien we ook weer de schepen liggen maar niet zo massaal als we afgelopen dagen gezien hebben.

Sloten.

Lemmer

Om 11 uur parkeren we op het grote parkeerterrein bij het strand van Lemmer,waar het dan nog rustig is en lopen naar het oude centrum. Lemmer is de toegangspoort van het IJselmeer naar de Friese meren. Het is er al behoorlijk druk, we lopen langs het water, Het Dok, hier liggen grote privé boten. Als we weer terug op de P bij het strand zijn staat het hier behoorlijk vol en is het druk op het strand.

 

 

 

 

 

 

Oudemirdum

We proberen een rustig plekje te zoeken ergens in Gaasterland. Eerste kleine CP waar we naar toe rijden staat een bordje vol, dan komen we langs de Kampeerboerderij Groen even voorbij Oudemirdum, hier zien we dat er genoeg plek is. We vinden het prima, rust en ruimte pffffff, een verademing na de Pinkster drukte.

 

 

 

 

 

Vandaag ritje naar Stavoren, we fietsen naar het oosten door het Gaasterland. Een gebied anders dan het open vlakke Friesland, hier is het juist glooiend en bosrijk met reliëfs , vroeger heetten dit gaasten, een natuurlijke zeewering. Het zijn in de Saalien-ijstijd opgestuwde keileemruggen overdekt met een laag zand waar men rond 1900 bos heeft aangeplant. Overal in het gebied zie je ook grote stenen, zwerfkeien.

De zwerfkei van Oudemirdum bij de ingang van het dorp.


Bij Oudemirdum is het eerste keileem klif met info bord, dit stelt niet veel voor. We fietsen verder langs de kust, langs het kitesurf strand bij het Mirnser klif, een leukere plek.Even voorbij het kleine haventje van Laaksum kom je bij het monument ter herdenking aan de slag bij Warns/Stavoren in 1345. Het Rode klif, dit is 10 meter boven N.A.P. Hier versloegen de Friezen graaf Willen IV van Holland, voor de Friezen was persoonlijke en politieke vrijheid een van de hoogste waarde, zij verzetten zich fel tegen het feodale stelsel. Zij hadden een eigen vrijheidsideologie, op de steen staat de bekende spreuk in het Fries liever dood dan slaaf.

Stavoren

De oude Hanzestad Stavoren is de oudste stad van Friesland. Eind 12e eeuw werd Stavoren lid van de Hanze. Dit was een samenwerkingsverband tussen een aantal kooplieden uit verschillende steden die lange tijd de Noord- en Oostzee domineerden. Een stad met een rijke en intrigerende geschiedenis die een belangrijke rol speelde in de Oostzeehandel en graanimporten. In Stavoren is het druk, vooral bij de oude zeesluis, bij het beeldje van de vrouw van Stavoren (bekende sage met diverse varianten!).

De sluis zelf is afgesloten omdat men er aan het werk is. We kijken wat bij de oude haven en bij de koebrug die net open gaat, dat vinden we dan leukere plekjes als bij het beeldje. Daar heeft men nu een terras voor gemaakt dat natuurlijk helemaal bezet is. We rijden binnendoor via Hemelum en Rijs weer terug, maar eens kijken waar we morgen naar toe gaan.

het vrouwtje van Stavoren bij de sluis, aan de overkant de nieuwe fontein: een vis.

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...