Zaterdagmorgen vertrekken we naar Deinum, vlak bij Leeuwarden, we staan op minicamping Van Harinxma aan het gelijknamige kanaal. N53.19528º E5.73829º ‘s Middags maken we een fietsrondje in de omgeving. Met het kaartje met fietsknooppunten dat we bij de Blikvaart gekregen hebben heb je legio mogelijkheden om een fietsroute uit te zoeken.
We gaan eerst naar Marsum hier vlakbij, hier is de oude Heringastate een landgoed van de adellijke familie Heringa. In 1687 is de state verkocht aan de vermogende advocaat Popta, vandaar dat het bekend staat als het Poptaslot. Na zijn overlijden in 1712 had hij in zijn testament laten vast leggen dat het slot niet meer bewoond mocht worden. Nu is het te bewonderen met het 17e en 18e eeuwse interieur, maar helaas nu dus even niet. Vreselijk jammer maar de voortuin bij het slot is wel toegankelijk(alleen zondags niet) en zeer de moeite van het bekijken waard.
Op www.poptaslot.nl kunen we in ieder geval de foto’s bewonderen van het prachtige interieur en de tuin. Vlak bij het slot is het Popta Gasthuis een mooi hofje bestemd voor Weduwen oftewel bejaarde Doghters. Nu wonen er nog steeds alleen dames. Daarna fietsen we een rondje via Bitgum, Menaam en Dronryp, hier staat bij de kerk het geboortehuis van Eise Eisinga de sterrenkundige. En tot slot langs het Van Harinxma kanaal weer terug. Een leuke route van 23 km door weilanden, over dijkjes, langs sloten, vaarten, zeer afwisselend.
Leeuwarden was ooit de Hofstad van de Friese stadhouders van Nassau. De stad is echter al ontstaan in de tijd van de Romeinen op de terp van Oldehove. Toen de Middelzee dicht slibde kreeg de stad een centrale functie. Het is een kwartiertje fietsen naar de binnenstad, sind kort is er een fietsbrug over het Van Harinxma kanaal. De Oldehove toren is hèt symbool van Leeuwarden. Bouwmeester van Aken kreeg in 1529 de opdracht bij de oude Vituskerk een prominente toren te bouwen. Bij 10 meter hoogte begon de toren al te verzakken. Van Aken zette toch door en corrigeerde de afwijking door loodrecht omhoog te bouwen, zodat de toren niet alleen scheef maar ook krom ging staan. Na zijn overlijden deed zijn opvolger nog een poging maar moest het werk na een jaar staken omdat het verzakken doorging. Men heeft nog geprobeerd er met siermetselwerk wat van te maken.
Ik heb in een boekje al een en ander opgezocht maar op het plein bij de Oldehove toren staat een zuil waar je een plattegrond kunt halen met info over de stad. Op het plein voor de toren, ooit begraafplaats Oldehoofsterkerkhof liggen allemaal (nieuwe) platen met bijzondere afbeeldingen van vroeger. We fietsen verder naar de Waag, ooit werd hier in boter en kaas gehandeld. Dan gaan we lopend de binnenstad verkennen.
Het is een mooie gezellige oude binnenstad, met grachten en mooie statige panden met bewerkte gevels, apart metselwerk, mooie deuren.Maar vooral studentenstad,te zien aan de vele oude fietsen die je overal ziet staan. Nu is het nog rustig omdat alles nog dicht is, om 12 uur gaan er wat winkels open(op zondag) en zien we veel verkeersregelaars om de wandelaars de goede looproutes aan te geven.
Als we om 12 uur weer op het Waagplein terug zijn kopen we bij The Tosti Club een tosti. Even een traktatie en meevaller om iets te eten kunnen kopen in deze rare tijd. Op het plein staan veel grote zitstenen en eten daar lekker in het zonnetje onze tosti op. We vinden het genoeg zo, het wordt drukker in de stad en gedoe met hoe en langs welke kant van de gracht je moet lopen, dus we gaan weer richting camping. Niet alles op het lijstje kunnen zien maar we hebben wel een goede en positieve indruk van de stad gekregen.