Dokkum

2020

We gaan naar Dokkum en rijden via Hogebeintum, hier is de hoogste terp, van bijna 9 m NAP, een opgeworpen woonheuvel, die bescherming bood tegen het opkomende zeewater. Een leuk plekje om even naar toe te lopen. Jammer alles is natuurlijk gesloten, kerk en bezoekerscentrum, net als alle andere bezienswaardigheden die we afgelopen dagen gezien hebben.

 

 

 

 

 

Er is een kleine P N53.33600º E5.85229 waar een paar campers staan en die daar overnacht hebben. Rond 1000 begon men met het aanleggen van dijken en verloren de terpen hun betekenis. Vaak zie je in de dorpjes de kerk nog op een terp staan. Het valt ons op dat veel oude kerkjes een aparte toren hebben met een dak, die ons erg aan Denemarken doen denken.

Bonifatius werd in 754 bij Dokkum vermoord, hij kwam in 1716 uit Engeland als zendeling om de Friezen te bekeren maar die verjoegen hem eerst. Hij trok verder naar Midden Duitsland en bekeerde daar velen. Hij zette een kerkelijke infrastructuur op maar keerde op zijn 80ste terug om zijn onafgemaakte werk bij de Friezen. Dit werd hem fataal, hij en zijn 52 helpers werden bij Dokkum vermoord.

We gaan naar ACSI Camping Harddraverspark N53.32642º E6.00490º, vlak naast het oude centrum van Dokkum. Geen uitzicht deze keer maar wel weer uit de wind. ‘s Middags maken we een wandeling door de historische binnenstad. De huidige zeshoekige vorm van het stadscentrum met bolwerken op de hoeken stamt uit de 80jarige oorlog. In die tijd had Dokkum nog een directe toegang tot zee.

Het Westerbolwerk.


Eerst lopen we langs de buitenkant van de stad over de bolwerken, op 2 er van staat nog een molen. Dan via vele bruggetjes en grachten door de gezellige oude binnenstad. Hier ook weer mooie gevels, met gevelstenen en apart metselwerk. Mooi is de Waag, ooit met een dubbele functie, een boterwaag en militaire wacht. Vandaar de tekst op de gevelsteen: weegt en waakt. En het statige oude stadhuis, bij de Zijl is een mooi plekje. Hier bij het Kleindiep bij het stadhuis is het keerpunt van de Elfstedentocht.

De Waag met aan de andere kant de militaire wacht.


Vandaag gaan we weer een rondje fietsen richting Waddenzee, eten en drinken mee. Het is even zoeken naar het eerste knooppunt 31 vlak bij Aalsum. Dan gaan we via Oosternijkerk naar Moddergat en Wierum, beiden net achter de dijk. Weer een leuk ritje door het mooie polderland via kleine weggetjes met sloten, bruggetjes en door dorpjes. In 1883 vond er een ramp plaats in Moddergat, van de vloot van 22 schepen kwamen er maar 5 terug. 83 Vissers verdronken, op de dijk is een monument met de namen van schepen en vissers.

We fietsen weer richting Waddenzee.


Er is een museum van diverse vissers huisjes, helaas nu nog gesloten. Een klein stukje verder ligt Wierum, 10 jaar later gebeurde hier een soort gelijke ramp waar 22 vissers verdronken. Ook hier een monument met de namen van de vissers. Wierum is een terp dorp met de kerk van uit ± 1200, die voor het grootste gedeelte herbouwd is. Een groot deel van het dorp is door stormen in zee verdwenen, daarom ligt de kerk nu praktisch tegen de dijk aan. Hier staat voor de kerk een beeld van een Pierendolster(pierensteekster), de vissersvrouw die op het wad zeepieren zocht voor de visvangst. Op een oud infobord wordt een en ander hier over verteld. Dan gaan we weer richting Dokkum, het was weer een leuk rondje.

Het  museum in Moddergat, een aantal oude vissershuisjes.