Sneek

2020

We zijn weer terug in Friesland en staan op de kleine CP van jachthaven De Watervriend in Uitwellingerga, net even onder Sneek. Er zijn maar 3 plekjes aan het water en we hebben geluk dat er 2 vrij zijn toen we aankwamen. Er is een stevige wind maar we zitten achter de camper uit de wind en kijken leuk uit over de bootjes. N52.99875º E5.7156º

 

 

 

 

 

In Friesland zie je op veel daken van boerderijen een driehoekige bord met zwanen, dat is een zogeheten uilenbord. Ook wel oelenbord of ulebord geheten. Die komen al eeuwen op de boerderijen voor. In het driehoekige gedeelte zit een rond gat. Tegenwoordig vaak dichtgemaakt, maar bedoeld voor ventilatie van de schuur en voor uilen om binnen te kunnen nestelen en daar ook muizen te kunnen vangen. De versierde balk tussen de zwanen in heet makelaar. Er zijn diverse motieven oa een harp.

De Waterpoort.


's Middags gaan we op de fiets naar Sneek en rijden eerst naar de Waterpoort hèt visuele plaatje van Sneek. De poort uit 1613 is het enige restant van de ommuring van de stad. In 1876 was hij bijna afgebroken omdat hij bouwvallig was en schippers vonden het ding in de weg staan. Maar de burgers kwamen in opstand en wisten het te voorkomen. Net even buiten het oude centrum staat de watertoren uit 1908, gebouwd in neorenaissancestijl, tegenwoordig is dit een kantoor.

We parkeren de fietsen en maken een wandeling door de stad met rondom de oude binnenstad water en wat grachten. De stad ontstond al in 1050 op een landtong(snake vandaar de naam). Op diezelfde plek staat nog steeds de Martinikerk. De stad had veel profijt van het verbinden van verschillende waterwegen, het lag mooi centraal in dat netwerk.

Het centrum van Sneek.
 

Bij de Martinikerk staat een losse toren, een klokhuis. De kerk heeft ooit eens torens gehad maar in 1681 ging het mis en stortte de oudste toren in. Alle torens werden gesloopt en de kerk werd verbouwd. Boven op de klokkentoren staan 2 windvanen, 1 is een kofschip, de andere de stadspatroon Martinus, onze St.Maarten. Hier gaan dus ook op 11 november de kinderen zingend langs de deuren om snoep op te halen.

Mooiste gebouw in de stad is het stadhuis, een voorbeeld van rococostijl. Boven de deur het stadswapen van Sneek, dat door een mythische wildeman en een leeuw wordt vastgehouden. Verder nog veel meer ornamenten met symboliek en bijzondere draagstenen aan de daklijst.

De pont van Langeweer.


Vandaag een rondje de andere kant op gereden om het Langeweerder wiel. Het was even zoeken naar ons eerste fietsknooppunt 59. Dan kom je eerst bij de pont van Langeweer. €1 pp vaart niet op donderdag tussen 10.00-12.00 !!! Het is hier overal water en veel boten, groot en klein.

De route gaat door Joure, het is hier en daar wat zoeken, we zien dat we niet de enigste zijn die naar de route op zoek zijn. Joure heeft een mooie rustige winkelstraat, het is hier wat relaxter dan in het drukke Sneek. Bij Broek zien we een zgn klokkenstoel bij het kleine kerkje een typisch Fries bouwwerk. Soms hebben kerken in Friesland geen kerktoren ivm armoede of de gemeenschap is te klein om een kerk te bouwen.

De hoofdstraat van Joure.
Pinksterdrukte bij het water even voorbij Joure.
Een klokkenstoel achter de kerk van Broek.
bwd  Set 1/2  fwd

Bij Broek is het ook weer zoeken naar knooppunt 65 bij de parkeerplaats, dan gaat het langs een plas en over een dijkje, door een kudde schapen en komen we bij het volgende pontje, nu alleen voor fietsers en voetgangers €1 pp(vaart vanaf 20 mei). Het was een leuk rondje van 29 km maar we hebben er 4 uur en 32 minuten overgedaan, met kleine lunchpauze op een bankje bij een brug.