Bolsward

2020

We staan op de stadscamping van Bolsward die bij het zwembad hoort, niet echt een aanrader maar hij ligt naast het centrum. N53.06336º E5.52822º Er zijn 2 boerencampings buiten de stad maar 1 is er nu het hele jaar gesloten ivm corona en de andere is geen optie ivm de regen, nu kunnen we als het even droog is lopend de stad in.

 

 

 

 

 

Bolsward, gebouwd op 3 terpen, die meer dan 1000 jaar geleden pal aan zee lagen. De zeearm de Marne verzandde en in de middeleeuwen nam Makkum, dat nog wel aan zee lag, de rol van havenplaats over. Men richtte zich toen op de zuivelhandel, met name boter, voor Amsterdam. In 1455 kreeg Bolsward stadsrechten en behoorde de stad tot één van de Hanzesteden van ons land. Op de oudste terp van de drie terpen is de Sint Martinikerk gebouwd.

De Broerekerk met het glazen dak.


Om 1 uur wagen we het en gaan de stad in, af gezien van af en toe wat regen is de grootste tegenvaller dat het pronkstuk van Bolsward, het oude stadhuis, compleet in de steigers staat. De oude binnenstad heeft wat grachten met mooie panden, met aparte gevels en gevelstenen. Maar verder valt de stad ons tegen. In 1980 is de Broerekerk verbrand, men heeft er nu een glazen dak boven gemaakt en hij wordt nu voor culturele doeleinden gebruikt.

De St.Martinus kerk.


De stad wordt op internet aangeprezen met oa maak een wandeling over de stadswallen, dit is slechts een klein stukje Hoog Bolwerk, precies tegen over de camping en zwembad. We lopen toch even naar de St.Martinus kerk hier vlak bij en laat die nu open zijn. De kerk heeft bijzondere houten koorbanken en preekstoel met middeleeuws houtsnijwerk. In het koor zijn diverse bijzondere grafzerken. ‘s Avonds lopen we nog even een rondje voor herkansing, dat is het voordeel van een camping bij de stad. Maar Bolsward heeft het niet voor ons.

 

 

 

Nieuw

04/12/2021, 18:35
celle 2021 We gaan naar Celle, een stad in de deelstaat Nedersaksen, nu een behoorlijk stukje rijden nl 189 km. Er is een goede CP maar ook weer snel...